Dan kada je Columbo ugledao novi svijet

Dan kada je Columbo ugledao novi svijet

U SAD se slavi 12. listopada “Columbus day” kao sjećanje na dan kada je Kolumbo sa svojoj posadom prvi put ugledao kopno Novoga svijeta.

Kristofor Kolumbo raspolagao je s tri broda na svom prvom putovanju: Santa MariaPinta i Santa Clara. Iz Španjolske su doplovili prvo na Kanarske otoke, a zatim se otisnuli na zapad. Od Kanarskih otoka plovili su preko oceana svega pet tjedana dok nisu ugledali kopno. Prvi ga je ugledao Rodrigo de Triana, koji je stražario na Pinti, u 2 sata ujutro i odmah je probudio ostatak posade vikanjem. Pucnjem su obavijestili Kolumba. On je kasnije tvrdio da je sam ugledao svjetla na obali nekoliko sati ranije, čime si je osigurao doživotnu mirovinu, koju su španjolski kralj i kraljica obećali prvoj osobi koja ugleda kopno.

Otok koji su ugledali pripada otočju Bahami. Kolumbo ga je prozvao San Salvador (Sveti Spasitelj), no danas nije točno poznato o kojem se otoku radilo, piše povijest.hr.

Domoroci koje je Kolumbo tamo zatekao bili su miroljubivi i prijateljski raspoloženi. Nisu imali učinkovitog oružja, pa je Kolumbo u svoj dnevnik zapisao da bi ih sve mogao pokoriti sa svega 50 ljudi.

Na svoje drugo putovanje Kolumbo je poveo čak 17 brodova i oko 1 200 ljudi. To pokazuje da je otkriće Novog svijeta u Europi dočekano s velikim entuzijazmom. Dana 12. listopada slavi se u SAD-u Columbus day, a i u drugim američkim državama slave se blagdani vezani uz otkriće Amerike.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing