• Predstavljamo OŠ Veselka Tenžere Uzdol
  • Predstavljamo OŠ Veselka Tenžere Uzdol
  • Predstavljamo OŠ Veselka Tenžere Uzdol
  • Predstavljamo OŠ Veselka Tenžere Uzdol

Predstavljamo OŠ Veselka Tenžere Uzdol

U nedjelju, 15. svibnja Dan je škole Oš Veselka Tenžere Uzdol. No, kako taj datum pada u nedjelju, Dan škole učenici i nastavnici svečanim programom obilježit će dan poslije, u ponedjeljak.

Godine 1912. na Uzdolu  je izgrađena prva Narodna osnovna škola  Uzdol do četiri  razreda. Tko su bili prvi učitelji i učenici nigdje nije zapisano. Od 1948. godine postoje sačuvani matični imenici učenika i nečitko upisanih učitelja, koji su ujedno bili i ravnatelji. Negdje u starim ljetopisima postoji podatak da je kroz školu prošlo više od 200 djelatnika. U razredima je bilo 30-38 djece.

Zbog porasta stanovništva, 1950. godine otvaraju se područne škole u Ljubuncima, Šćipama i Kutama. Zbog povećanog broja đaka, te procesom decentralizacije školstva,1965. godine škola na Uzdolu postaje osmogodišnja i dobiva naziv Tomo Mendeš.

Godine 1975. Uzdol je dobio novu opremljenu modernu školsku zgradu iz fonda “Tisuću škola”. Škola je imala veliku dvoranu, nov namještaj u cijeloj školi,opremljeni su kabineti za izvođenje nastave, nastavna pomagala.. Prvi ravnatelj je bio Mato Zadro. Ta zgrada je tijekom rata poprilično uništena i opustošena, pa se nakon potpisanog primirja počinje s obnovom škole. Školske 94/95. započinje se s izvođenjem nastave do 4. razreda, a školske 96/97. ponovo je uspostavljena osmogodišnja škola.

Od 2. kolovoza 1995. godine škola nosi naziv OŠ „Veselko Tenžera“ Uzdol, po poznatom bosanskohercegovačkom i hrvatskom književnom kritičaru, esejistu i feljtonistu, koji je rođen u Prozoru 1942.godine.

– Školske 1975/76. godine  školu je pohađalo 630 učenika različitih nacionalnosti. S godinama broj učenika neznatno opada, sve do rata kada učenici islamske vjeroispovjesti prestaju dolaziti u školu, a nakon zločina nad Hrvatima na Uzdolu, broj učenika se drastično smanjuje. U tom strahovitom masakru škola je ostala siromašnija i za tri nedužna učenika, kaže nam ravnatelj ove škole Domin Crnjac.

-Što zbog rata, što zbog nemogućnosti zaposlenja većina obitelji napušta svoje ognjište i odlazi “trbuhom za kruhom”. Nažalost, to nas dovodi do toga da svake godine imamo sve manje učenika, pa tako ove školske 2015./16 školu pohađa 35 učenika. Nastava se izvodi u 4 odjela, od toga dva kombinirana u razrednoj nastavi i jedan kombinirani u predmetnoj. Trinaest  je učitelja i nastavnika i 1 stručni suradnik, pedagog, dodaje ravnatelj.

Unutrašnjost škole obuhvaća 5 učionica, kabinet za informatiku, 1 pomoćnu prostoriju za čuvanje nastavnih pomagala, dvoranu za tjelesni odgoj s pomoćnim prostorijama, knjižnicu, zbornicu, ured ravnatelja, ured tajnika i pedagoga, prostoriju za spremačice i domara, te mokre čvorove.

Na pitanje o opremljenosti škole učilima, ravnatelj Crnjac kaže da škola posjeduje najnužnija nastavna sredstva po odgojnim standardima.

– Kabinet informatike ima 8 računara i nastava se može adekvatno izvoditi.Ostali kabineti nisu opremljeni odgovarajućim nastavnim učilima previđenim pedagoškim standardima. S obzirom na mali broj učenika, knjižnica posjeduje dovoljan broj knjiga, i nema nekih velikih prepreka za nesmetano izvođenje nastave.

Od prioriteta, kada su potrebe škole u pitanju, ravnatelj Crnjac ističe da je školi trenutno  napotrebnije  osigurati pitku vodu, te je izrazio nadu da će se  to realizirati tijekom ljeta, a  također je potrebno promijeniti stolariju u hodniku škole i okrečiti sportsku dvoranu.

Ovom prigodom ravnatelj Crnjac  je učenicima i nastavnicima uputio čestitku povodom Dana škole.

– Koristim priliku da čestitam Dan škole nastavnicima i učenicima i da im zahvalim što su dali svoj maksimum da ovaj dan posebno i svečano obilježimo, a što ćemo učiniti u ponedjeljak, 16. svibnja . Isto tako, želim svu sreću našim učenicima 8.razreda, koji završavaju svoje osnovnoškolsko obrazovanje te okreću novu stranicu u životu. Želim da odaberu najbolju školu za sebe i postanu dobri i uspješni u životu i da, ma gdje bili i što god radili, nikad ne zaborave svoju rodnu grudu i svoj rodni kraj.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar