Sjećanje na žrtve Srebrenice: Dan žalosti u Federaciji

Sjećanje na žrtve Srebrenice: Dan žalosti u Federaciji

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH je 11. srpnja 2017. godine Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćila je Vlada Federacije.

Obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UNa“ Srebrenica i ukop identiciranih žrtava iz srpnja 1995. godine biti će održani danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Predviđeno je da komemoracija počne u 11.30 sati intoniranjem himne BiH i obraćanjem zvanica. Nakon toga, uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Predviđeno je čitanje odlomka iz romana „Derviš i smrt“ te izvođenje Inferna, javlja Fena. Vjerski dio programa počet će učenjem Kur’ana, potom će biti klananji podne namaz, ikindija-namaz, te Dženaza-namaz, koje će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Uslijedit će iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima 71 žrtve od Musalle do mezarja, čitanje imena žrtava genocida, te njihov ukop i učenje na kaburu, čime će biti završen vjerski dio programa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar