Danas je pravoslavni Božić

Danas je pravoslavni Božić

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najradosniji kršćanski blagdan Božić, kojim se obilježava rođenje Isusa Krista.

Božić se obliježava tri dana, kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je blagdan rađanja novog života, blagdan djece i djetinjstva.

U trenu Rođenja Isusa Krista zvijezda je obasjala Betlehemsku spilju, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima dobra volja. Isusu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

 

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska praznika

 

Na Božić vjernici idu na jutarnju misu i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana blaguju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Poslije ručka običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi biti zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar