Danas je Svjetski dan Roma

Danas je Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti romskog naroda.
Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Službenom himnom proglašena je poznata romska pjesma "Gelem, Gelem" („idem, idem").
Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom", što na romskom jeziku znači čovjek.
Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. travanj, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.
– Od tog datuma Romi i Romkinje prestaju biti nevidljivi – rekla je jučer predsjedavajuća Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Indira Bajramović, prilikom obilježavanja Svjetskog dana Roma.
Po njenim riječima, sve više zemalja usvaja državne strategije koje uvažavaju romski narod i definiraju konkretne korake u poboljšanju statusa, kvaliteta života i stupnja prava Roma i Romkinja.
Bajramović je podsjetila kako se u BiH ozbiljnije državne strategije kreiraju tek od 2008. godine, kada se naša zemlja i zvanično priključila Dekadi za inkluziju Roma i Romkinja.
– Postignuti su zapaženi rezultati, posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja, nešto manje u oblasti obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja – navela je ona i dodala kako država svake godine izdvaja oko tri milijuna KM za ovaj posao.
Međutim, istaknula je ona, i dalje je više od 95 posto Roma nezaposleno, a većina preživljava prikupljajući sekundarne sirovine.
– Nezvanično se procjenjuje da više od 50 posto Roma i Romkinja nije uključeno u zdravstveni ili obrazovni sustav. Romska djeca, uglavnom radi socijalne isključenosti, napuštaju školovanje. U posljednje dvije godine iz romskih zajednica brojne olbitelji otišle su u inozemstvo u potrazi za boljim životom – kazala je Bajramović.
U misiji da se promijeni ovakav težak život romske populacije aktivno djeluje više od 80 romskih nevladinih organizacija koje su ostvarile određeni vid suradnje s institucijama na svim razinama.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar