Danas konačna odluka: Hoće li HDZ dati potporu SDS-u?

Danas konačna odluka: Hoće li HDZ dati potporu SDS-u?

Oči javnosti uprte su u današnju sjednicu Doma naroda o čijem ishodu ovise mnogi politički i europski procesi u zemlji, a prvenstveno nastavak aktivnosti na usvajanju zajedničke izjave o posvećenosti reformama na putu  EU-u.

Naime, Dom naroda još uvijek nema svoje rukovodstvo, a samim tim niti uvjeta za normalno djelovanje, pri čemu je ključno pitanje je li unutar srpskog Kluba u kojem sjede ljuti neprijatelji SNSD i SDS došlo do konsenzusa oko toga tko će ispred srpskog naroda sjesti u Kolegij Doma te hoće li, ako se te dvije stranke ne dogovore, HDZ BiH podržati koalicijske partnere iz SDS-a te time narušiti tradicionalno prijateljstvo sa SNSD-om. Ili će, pak, baš kao što su neki naznačili, doći do situacije u kojoj će SNSD predloži svoga kandidata za Kolegij.

Međutim, izgleda da bi upravo HDZ BiH na ovoj sjednici mogao donijeti prevagu SDS-u, jer kako sami priznaju, više nema smisla odgađati sjednice.

Većina odlučuje

Izaslanik u Domu naroda i budući član rukovodstva Doma Bariša Čolak tako je izjavio kako smatra da će na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda biti završen izbor rukovodstva i to nakon dva odgađanja. Otkrio je i kako Klub hrvatskog naroda u tom domu neće tražiti i pristajati na daljnje odgađanje, najavivši kako će se izjašnjavati na ovoj sjednici.

Istodobno, SDS-ov izaslanik i kandidat za članstvo u kolegiju Doma naroda Ognjen Tadić smatra kako SNSD-ovi izaslanici neće podržati ni njega ni Darka Babalja (SDS) za rukovodstvo te da jedino ostaje da se Kolegij Doma izabere u skladu s poslovnikom koji kaže da većina izaslanika bira članove Kolegija. Drugim riječima, bit će potrebna potpora ne samo bošnjačkog, već i hrvatskog Kluba u kojem HDZ BiH ima četiri od ukupno pet izaslanika, a sve se to uklapa u izjave samih HDZ-ovaca kako će glasovati, odnosno tražiti izjašnjavanje.

Usvajanje izjave

Takvo što je i logično s  obzirom da je HDZ BiH već popustio pred činjenicom da u novoj većini neće biti SNSD-a te je bio prisiljen zanemariti partnerstvo s tom strankom zbog ubrzanja procesa formiranja vlasti, a taj je proces već odavno okončan u Zastupničkom domu.

No, Dom naroda ostaje posljednja karika s obzirom da o njegovom punom funkcioniranju ovise svi daljnji procesi na kojima će raditi novo Vijeće ministara. A prije toga potrebno je dovršiti obećanje koje su politički lideri dali europskim čelnicima, a tiče se usvajanja već spomenute izjave, na koju, kako stvari stoje, pristaju sve stranke, neovisno o tomu jesu li dio većine ili ne.

I dok se prepucavanja unutar Kluba Srba i dalje vode, kod Bošnjaka, upravo kao i kod Hrvata, strpljenje je pri kraju. Predstavnici SDA traže što skoriji završetak ovog tehničkog pitanja budući da vrlo brzo u BiH dolazi visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Federica Mogherini, koja očekuje usvojenu izjavu, a upravo je za njezino usvajanje potrebno imenovati rukovodstvo Doma te sazvati sjednicu.
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar