Danas nas očekuje pomrčina Sunca

Danas nas očekuje pomrčina Sunca

Ovog petka ujutro očekuje nas najveća pomrčina Sunca od 1999. godine.

Pomrčina koja je najavljena za 20. ožujka, blokirat će oko 90 posto sunčeve svjetlosti, a bit će vidljiva širom Europe.

Potpuna pomrčina bit će na sjeveru Skandinavije te na Farskom otočju, dok će na našim prostorima pomračenje biti manje, ali ipak vidljivo, oko 50 posto.

Posljednja pomrčina ovih razmjera bila je 11. kolovoza 1999., a bila je vidljiva iznad Atlantika, Velike Britanije, na sjeveru Francuske, u Belgiji, Luksemburgu, Njemačkoj, Austriji i na Balkanu. Prije toga, potpuna pomrčina dogodila se 22. lipnja 1990.

Nakon pomrčine koja nas očekuje uskoro, a koja će trajati oko dva sata, s vrhuncem od nešto manje od tri minute, iduća takva, vidljiva u Europi, predviđa se tek 2026. Pomrčina će trajati oko dva sata, od 9 sati i 33 minute do 11 sati i 53 minute s vrhuncem od nešto manje od tri minute.

Oprezno s fotografijama!

Međutim, treba imati na umu, upozoravaju stručnjaci, da, osim što se u pomrčinu ne smije gledati direktno, također se ne smije niti snimati selfieje, jer se tako može ozbiljno oštetiti mrežnicu pa čak i uzrokovati gubitak vida.
 
"Dok se fotografirate i namještate možete slučajno pogledati direktno u Sunce i time ugroziti svoje zdravlje", upozoravaju britanski stručnjaci, prenosi Telegraph. Dodaju i to da sunčane naočale nisu primjerena zaštita, a ne smije se gledati niti kroz dalekozor, teleskop ili kameru.

"Za vrijeme pomrčine Sunca koju ćemo moći vidjeti iz Hrvatske Mjesec će prekriti 58 posto Sunčevog diska. Budući da zbog Sunčevog sjaja pomrčinu nije moguće opažati direktno, astronomsko društvo Beskraj će postaviti solarni teleskop na Trgu maršala Tita pokraj HNK kako bi građani mogli uživati u ovom rijetkom događaju. Kroz specijalizirani teleskop moći će se vidjeti i Sunčeve pjege te filamenti i protuberance koji su inače vidljivi golim okom samo za vrijeme potpune pomrčine Sunca.
Početak pomrčine u Zagrebu je u 9:33, a maksimum u 10:42. Pomrčina završava u 11:53.

Za sigurno opažanje pomrčine obavezno je koristiti kvalitetnu zaštitu za oči! To mogu biti naočale za opažanje pomrčine Sunca ili specijalizirani filtri za teleskope. Oni se postavljaju ispred objektiva teleskopa i blokiraju 99,999 posto Sunčeve svjetlosti te su jedini siguran način za opažanje ovog fenomena.

Filtri koji se stavljaju na okulare nisu sigurni i mogu puknuti zbog fokusirane Sunčeve topline, a promatranje Sunca bez filtra uzrokuje trajna oštećenja vida i sljepilo. Čak niti maske za zavarivanje nisu potpuno sigurne, ovisno o količini svjetlosti koju propuštaju, a na začađenom staklu se ne može kontrolirati debljina sloja koji se također lako skida, čime je dodatno ugrožena sigurnost".
index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar