Danas oblačno sa slabom kišom, klizišta usporavaju promet

Danas oblačno sa slabom kišom, klizišta usporavaju promet

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros je pretežno oblačno. U sjevernim područjima Bosne je umjereno oblačno vrijeme.

Temperature u 07.00 sati: Bjelašnica – 7 stupnjeva, Banja Luka, Ivan-sedlo, Kupres i Sanski Most – 2, Bihać, Drvar, Jajce i Livno – 1, Doboj i Tuzla 0, Bijeljina, Bugojno, Sarajevo i Srebrenica 1, Gradačac, Zenica i Zvornik 2, Goražde 3, Stolac 4, Trebinje i Čapljina 6 i Mostar 8 stupnjeva.

Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 950 hPa, za 8 hPa je veći od normalnog i raste.

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovici dana slaba kiša se očekuje u istočnim područjima Bosne i na jugu i istoku Hercegovine, gdje će na planinama padati i slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 stupnjeva, na jugu Hercegovine i sjevernim područjima Bosne od 9 do 13 stupnjeva.

U Sarajevu pretežno oblačno. Najviša dnevna temperatura zraka oko 7 stupnjevai, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Stanje na cestama

Prometuje se po suhim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima, priopćeno je iz AMSBIH-a.

Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i poledice na kolniku.

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen promet na dionici M-4 Simin Han – Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Na M-16.2 Jablanica – Slatina zbog ulegnuća kolnika, promet se odvija usporeno.

Zbog aktiviranja klizišta obustavljen je promet na R-418b Konjic – Lišičići – Buturović Polje – Prozor (dionica Pokojište – Kralupi).

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica – Dubica u mjestu Vrioci, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini.

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je promet teretnih vozila preko 3,5 t, dok se na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Na R-425 Hamzići – Čitluk – Žitomislići (dionica Hamzići – Tromeđa) u mjestu Donji Ograđenik, zbog oštećenja kolnika zabranjuje se promet autobusima i teretnim vozilima ukupne težine preko 5t. Za vrijeme obustave, alternativni pravci su: Tromeđa – Ljubuški – Grude – Široki Brijeg i Tromeđa – Mostar – Široki Brijeg.

Sporije odvijanje prometa zbog radova može se očekivati na dionicama:

– M-4 Tuzla – Šićki Brod,
– M-6 Ljubuški – Čapljina,
– M-6.1 na ulazu u Široki Brijeg (raskrižje M-6.1 i R-425),
– M-16 Jajce – Banja Luka (na lokacijama Lučina i Bočac),
– M-17 Doboj – Šešlije,
– R-425 Čapljina – Međugorje (Zvirovići).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.
fokus.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar