Danas odjenite nešto plavo

Danas odjenite nešto plavo

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ovaj dan se simbolično obilježava isticanjem plave boje kao izraz solidarnosti i razumijevanja prema osobama koje imaju autizam.

Autizam je definiran kao biološki poremećaj mozga. Složen je poremećaj čiji uzroci u potpunosti nisu poznati. Neke osobe imaju autizam, a da to ne znaju, jer manifestacije nisu u potpunosti uočljive. Za dijagnosticiranje autizma se koristi Creakova nine-point ljestvica osmišljena 1963. godine koja sadrži 14 simptoma: Neki od njih su pretjerana fizička aktivnost, smijanje bez vidljivih razloga, izbjegavanje pogleda u oči, izostanak straha od stvarne opasnosti i držanje po strani.

Najčešće se simptomi javljaju u 30. mjesecu života

Podatak organizacije Autism Speaks iz 2018. godine kazuje da jedno od 59 djece ima diajgnosticiran autizam. Osobe koje imaju autizam se često suočavaju sa diskriminacijom i marginalizacijom u društvu. Nemaju odgovarajuće školovanje i teže dolaze do posla. Organizacija EDUS podsjeća da je mali broj djece s autizmom obuhvaćen primjerenim školovanjem u Bosni i Hercegovini. Ova organizacija koja jedina pruža njihovo školovanje podsjeća da je 130 djece na listi čekanja za školovanje. EDUS će nizom aktivnosti tokom ovog mjeseca obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Danas će najznačajnije lokacije i objekti širom svijeta biti u plavoj boji.

Zato i vi istaknite jedan detalj u ovoj boji i time podržite osobe s autizmom

Statistike europskih udruženja govore da od tisuću djece šest ih ima pokazatelje autizma, navodi se u priopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Najbitnije je  – pružite im bezuvjetnu ljubav. Oni nisu izabrali autizam. Bez vaše podrške, šanse da budu uspješne i samostalne osobe su slabe. Uz vašu podršku i vođenje mogućnosti su veće nego što možda mislite. Tri su ključne riječi, navode iz INZ-a – strpljenje, strpljenje i strpljenje.

Poradite na tome da gledate na njihov autizam kao na različitu sposobnost, a ne na nesposobnost. Zbog pažnje koju posvećuju sitnim detaljima i sposobnosti da se iznimno fokusiraju mogu postati novi Einstein ili Mozart, a vaše strpljenje, pomoć i razumijevanje će im u tome biti presudni.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Dan svjesnosti o autizmu 2013. godine obilježavao se pod motom: „Autizam treba – sustavno rješenje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar