Danas slavimo sv. Stjepana! Znate li sve o ovom blagdanu?

Danas slavimo sv. Stjepana! Znate li sve o ovom blagdanu?

U uobičajenim okolnostima i prijašnjih godina, na Štefanje je počinjao blagoslov obitelji po kućama, a mnogi će, poput Stjepana, Štefa, Stipe, Štefice i Štefanije, slaviti i svoj imendan.

 

Sveti Stjepan zbog svog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika, bio je oko 36. godine nakon Krista osuđen za bogohuljenje. Kazna je bila kamenovanje do smrti izvan gradskih zidina Jeruzalema.

 

U Svetom pismu navedene su njegove posljednje riječi prije smrti: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.’ Sv. Stjepan najčešće je prikazan kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

 

Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde

 

Na Stjepanje, Stipanje ili Štefanje, u sjevernim se hrvatskim krajevima štuje dan konja ili mazgi čiji je svetac zaštitnik. Seljaci su na taj dan izlazili s konjima, jahali ili se utrkivali.

 

Kiša na Štefanje obećava sljedećeg ljeta žita manje

 

Na sam Božić ljudi nisu odlazili u posjete, već su bili doma s obitelji, ali drugog dana Božića, dakle, na Štefanje, obilazili su rođake i prijatelje. Mlade su snahe posjećivale roditeljski dom i majci i ocu nosile darove.

 

Postoje i neke narodne izreke vezane uz ovaj dan. “Kiša na Štefanje obećava sljedećeg ljeta žita manje.” Ta izreka slična je onoj “bolje Božić kužan nego južan”, što znači da za to doba godine nije primjereno toplo i kišno vrijeme, pa će stoga plodnost sljedeće godine biti mala.

 

U Gornjoj Rami Stipandan se na poseban način slavi na Šćitu, gdje se okupe svi iz župe Rama-Šćit i Rumboka i mnogi odseljeni u Prozor ili čak Zagreb i druge krajeve Hrvatske. Poslije mise bude pjesma, igra i veselje uz rakijicu, navodi se u knjizi Ramske starine, fra Mate Topića. Treći dan Božića, Ivandan, na isti se način slavi u Rumbocima.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar