Danas Uskrs slave pravoslavni vjernici odnosno oni koji računaju vrijeme prema Julijanskom kalendaru

Danas Uskrs slave pravoslavni vjernici odnosno oni koji računaju vrijeme prema Julijanskom kalendaru

Danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs (Vaskrs) pravoslavni vjernici odnosno kršćani koji vrijeme računaju prema Julijanskomkalendaru.

Ovaj blagdan se obilježava tri dana, a počinje Velikim petkom, potom slijede Velika subota te sam (Uskrs) Vaskrs. Slavi se prve nedjelje poslije proljetne ravnodnevnice, ali poslije židovske Pashe.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici prvo počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Na Veliki četvrtak počinje Dan pročišćenja koji je priprema za Uskrs (Vaskrs), dok se u petak boje uskrsna jaja. Tucanje jaja je nezaobilazni dio Uskrsa koji se čestita sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse.

Nakon jutarnje vaskršnje liturgije kod kuće se pale svijeće te se kandionicom kadi dom. Vaskršnje slavlje znači kraj Velikog posta, a vaskršnja jaja su prvi mrsni zalogaji. Jaja se boje u crveno čime se simbolizira prolivena Kristova krv.

Srpska pravoslavna crkva u svojoj vaskršnjoj čestitci osvrnula se i na ratove u Europi.

“Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje. I dok se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek. Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? Kako ćemo zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutješnih? Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos čije carstvo nije od ovoga sveta – jer “kad bi bilo od ovoga sveta carstvo moje”, kako je Spasitelj bio rekao Pilatu, “sluge moje bi se borile da ne budem predan Judejcima; ali carstvo moje nije odavde” (Jn 18, 36)”, kaže se, uz ostalo, u vaskršnjoj čestitci.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar