• Davor Šuker donirao NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uređaj koji će udvostručiti dosadašnje kapacitete testiranja na koronavirus
  • Davor Šuker donirao NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uređaj koji će udvostručiti dosadašnje kapacitete testiranja na koronavirus
  • Davor Šuker donirao NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uređaj koji će udvostručiti dosadašnje kapacitete testiranja na koronavirus

Davor Šuker donirao NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uređaj koji će udvostručiti dosadašnje kapacitete testiranja na koronavirus

Zagreb, 22. srpnja – Prepoznavši angažman i učinkovitost zaposlenika NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u borbi protiv epidemije izazvane novim koronavirusom, predsjednik HNS-a Davor Šuker je osobno donirao Zavodu iznimno vrijedan uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa – Nextractor NX-48S. Radi se o uređaju koji će udvostručiti maksimalne kapacitete testiranja na Zavodu svojom mogućnošću obrade čak 48 uzoraka za 22 minute.

 Od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ svojom predanošću i radom kontinuirano pridonose suzbijanju epidemije u gradu Zagrebu, radeći dnevno oko 400 molekularnih testiranja, što je od sredine ožujka rezultiralo testiranjem više od 24.000 osoba. Budući da su molekularna testiranja postala jako važan dio svakodnevnih laboratorijskih analiza, novi visoko protočni uređaj za izdvajanje nukleinskih kiselina koronavirusa (Nextractor NX-48S) Zavodu je neprocjenjiva donacija.

„Ovaj uređaj značajno će pridonijeti dijagnostičkim mogućnostima molekularnog mikrobiološkog laboratorija. Zahvaljujući donaciji gospodina Šukera bit će moguće obraditi 48 uzoraka za 22 minute, što posljedično udvostručuje dosadašnje maksimalne dnevne kapacitete testiranja u našem laboratoriju. Osim što se značajno podiže broj dnevnih testiranja, automatizacijom postupka testiranja uvelike se olakšava rad naših zaposlenika, koji od samog početka epidemije daju sve od sebe kako bi zaštitili svoje sugrađane“, istaknuo je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Donacija je od iznimne važnost u smislu suzbijanja daljnjeg širenja koronavirusa te pripreme za mogući jesenski val epidemije. Naime, upravo je veći broj testiranja jedan od ključnih koraka u suzbijanju širenja koronavirusa u ovom predvakcionalnom razdoblju.

Donator uređaja Nextractor NX-48S i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker izrazio je zadovoljstvo što može pomoći Zavodu u radu te brizi za građane grada Zagreba.

S obzirom da nam je cilj imati više testiranih, a manje oboljelih osoba, vjerujem kako će ova donacija dati svoj doprinos u borbi protiv daljnjeg širenja bolesti te olakšati i ubrzati posao zaposlenicima Zavoda, koji svakodnevno pomažu u očuvanju zdravlja naših sugrađana. Na tome im, u ime Hrvatskog nogometnog saveza i svoje osobno ime, iskreno zahvaljujem.“, naglasio je  Davor Šuker.

O važnosti ove donacije govorio je i prof. dr. sc. Dragan Primorac, subspecijalist iz medicinske genetike i predsjednik zdravstvene komisije HNS-a: „Hrvatski nogometni savez, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar i Specijalna bolnica Sv. Katarina, nedavno su uspješno realizirali projekt pod nazivom „Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv COVID-19“, s kojim je upoznata i FIFA i UEFA. Istodobno, prvi na svijetu smo objavili cjeloviti model povratka nogometaša na terene tijekom COVID-19 pandemije, čime smo snažno pozicionirali Republiku Hrvatsku. Uređaj koji donira g. Šuker udvostručit će kapacitete izdvajanja nukleinskih kiselina, čime se stvaraju preduvjeti za značajno povećanje broja testiranja u NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, a što je ključ uspjeha u borbi protiv novog korona virusa.

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ posvećuje posebnu pažnju zdravlju građana i kvaliteti života u zajednici, a posebice u ovim izazovnim vremenima. U trenutnim okolnostima, kada su svi napori usmjereni na održavanje stabilne epidemiološke situacije, iz Zavoda apeliraju na građane da vode računa o preporukama i mjerama prevencije te na taj način čuvaju svoje zdravlje, kao i zdravlje svojih bližnjih.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar