Demografski kolaps Bosne i Hercegovine nastavljen i u 2023. godini

Demografski kolaps Bosne i Hercegovine nastavljen i u 2023. godini

Ukoliko bi Bosna i Hercegovina uspjela zaustaviti iseljavanje svog stanovništva u uređene u bogate zemlje Zapada niti to joj ne bi mnogo pomoglo da se zaustavi demografski kolaps.

Naime, uz silna obećanja političkih stranaka, naročito stranaka sarajevske ‘trojke’, kako će im gotovo jedini fokus rada biti na uspostavi pravne države, oporavku ekonomije i demografskoj obnovi od toga nema apsolutno ništa.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Ne tako davno su obećavali da će se njihovim dolaskom na vlast ljudi početi vraćati, a ne iseljavati iz BiH ali i to je ostalo na razini obećanja da ćemo ulaskom ‘trojke’ na vlast dobiti nekog novog Milorada Dodika. Nebrojeno puta smo čuli kako njihove demografske mjere itekako daju rezultata ali ih službena statistika itekako demantira. Kako tijekom 2022. tako i u prva dva mjeseca tekuće godine.

Statistika

U BiH je u prošloj godini zabilježen negativan prirodni priraštaj koji je iznosio minus 14.354, podaci su Agencija za statistiku BiH.

Tijekom prošle godine registrirano je 25.311 živorođene djece, što u odnosu na 2021. pokazuje pad broja živorođenih za 2,16 posto, dok je umrlo 39.665 ljudi, što u odnosu na prethodnu godinu pokazuje pad broja umrlih za 18,22 posto.

Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u svim mjesecima, a najveći je bio u veljači, minus 3.058, u siječnju minus 2.441, u ožujku 1.766, te travnju minus 1.179.

U BiH je u 2022. sklopljeno 16.788 brakova, što je manje za 2,81 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je razvedeno 1.999 brakova, što je manje za 4,95 posto u odnosu na 2021.

Nadalje, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku negativni prirodni priraštaj u Federaciji se nastavlja i u ovoj godini. Tako smo u siječnju imali 931 živorođenih, 1.487 umrlih i priraštaj minus 556, a u veljači 1.264 živorođenih, 1.690 umrlih i priraštaj minus 426.

Stvari se dakle i dalje kreću u pogrešnom smjeru, a vrlo je malo nade kako će se sve to zaustaviti u nekom kratkoročnom razdoblju. Tim više što se i dalje i naše zemlje iseljavaju mladi ljudi.

Zaboravljena obećanja

Uz to što se ne radi apsolutno ništa kako bi se stvari barem pokušale zaustaviti, o ovom problemu se gotovo više i ne priča. Kada su zauzeli udobne fotelje vlasti na razini države, a izgledno je da će uskoro i na razini Federacije, ‘trojka+’ zaboravila je sve ono što su ranijih godina obećavali.

Tako su tek po dolasku na vlast dobili plaće uvećane za skoro 600 maraka, ukidanje trošarina na gorivo i manji PDV je definitivno palo u zakonodavnoj proceduri iako su ranije iz ‘trojke+’ tvrdili da će dolaskom na vlast to sigurno biti drugačije… O izradi i provedbi populacijske politike nisu nikada ni govorili pa onda ne postoji nada da će ju ikada izraditi i provesti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing