Demokratski kandidat umro, ali vodi na izborima

Demokratski kandidat umro, ali vodi na izborima

Demokratski zastupnik iz američke savezne države Washingtona na putu je da osvoji pobjedu i bude ponovno izabran u parlament te države, iako je umro još prošli tjedan, pokazuju rezultati.

Roger Freeman bio je zastupnik iz grada Federal Waya između Seattlea i Tacome, a osvojio je 53 posto glasova. Njegov republikanski izazivač Jack Dovey dobio je 46,9 posto.



Prošli je tjedan 48-godišnji Freeman umro od raka, ali to se dogodilo pošto su glasački listići poslani glasačima savezne države Washingtona u kojoj se glasuje isključivo poštom.



Ovo se događa izuzetno rijetko, rekao je Brian Zylstra, glasnogovornik u uredu državnog tajnika. Ali protokoli su to predvidjeli.



Kad se u idućim tjednima prebroje svi glasovi, a pobijedi li Freeman, demokratska će stranka zadržati njegovo mjesto, rekao je Zylstra. Demokrati će onda izabrati tri imena kao moguću zamjenu i okružna će vijeća glasanjem imenovati jednog od tih kandidata na mandat od godine dana, kažu izborna pravila. To će mjesto onda ponovno na izbore 2015. kako bi se dobila osoba koja će preostale dvije godine obnašati tu dužnost.



Pobijedi li republikanski kandidat, on će zauzeti svoje mjesto u predstavničkom domu u Olympiji, glavnom gradu Washingtona.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar