DENIS DŽIDIĆ: Dinamika pregovora na EU putu ovisit će isključivo od nas

DENIS DŽIDIĆ: Dinamika pregovora na EU putu ovisit će isključivo od nas

Ovoga jutra u političkim minutama Jutarnjeg programa gost Denis Džidić, izvršni direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Otvaranje pregovora

”Ono što smo imali priliku čuti protekle sedmice je, zaista, jedna historijska najava da će BiH imati priliku da otvori pregovore sa Evropskom unijom. I to je jedan vrlo značajan momenat koji otvara prilike. Ono što je važno naglasiti da je ovo jedan poklon Evropske unije, da je odluka donesena iz geopolitičkih razloga. Rat u Ukrajini, sve veći utjecaj Rusije i drugih razloga regionalnog karaktera. Jednostavno BiH bi morala iskoristiti takvu priliku, ali to će prvo značiti jednu ozbiljniju promjenu rada. Napredak kada govorimo o 14 prioriteta u nekim segmentima je potpuno izostao, u segmentu medijskih sloboda je značajno gori neko od prije nekoliko godina. Ukoliko želimo da iskoristimo ovu priliku morat ćemo raditi na skoro pa potpuno drugačiji način od onoga što smo vidjeli do sada. Nema nekih velikih razloga za slavljenje kada se govori o reformskim procesima”, kazao je Džidić.

VIDEO

“Ovo što možemo reći za sadašnju vlast jeste da vidimo mnogo više nastojanja da se dođe do kompromisa, da se dođe do usvajanja zakona i da smo vidjeli usvajanje određenog broja ključnih zakona koje je Evropska unija naglasila. Međutim, stručne analize organizacija su naglasile primjedbe. Ono što je važno objasniti je da su ovi zakoni bili poboljšanje, uvedene su neke novine, ali generalno neki zakoni nisu postigli ono što su trebali. Kada krene proces screeninga, kada krene analiza, mi ćemo imati vrlo jasne standarde koje ćemo morati dosegnuti. Neće biti pomjeranja crvenih linija. Vrlo je jesno šta su standardi i ovaj dosadašnji način rada sa kompromisom svih strana koji ide nauštrb kvalitete zakona neće biti moguć”, kazao je.

Izvor: federalna.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar