Desetci tisuća bh. vozača ostalo bez vozačkih dozvola

Desetci tisuća bh. vozača ostalo bez vozačkih dozvola

Od vozača u BiH prošle godine oduzeto je više vozačkih dozvola nego prethodnih godina, što je jedan od učinaka izmijenjenog Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, koji se primjenjuje od 15. veljače 2017.

Prema podacima do kojih je došao Klix.ba, samo u RS-u od primjene novog zakona oduzeto je 32.306 vozačkih dozvola, i to 26.440 od vozača koji su prekoračili brzinu kretanja te 5866 od onih pod utjecajem alkohola.

Stanje po županijama

Kad je riječ o FBiH, najviše vozača bez vozačkih dozvola ostalo je u Sarajevskoj županiji, i to njih 12.141. Prema saznanju portala, u SŽ-u je doneseno 336 zaključaka o oduzimanju vozačke dozvole, a izvršeno je 11.805 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. Policija ZDŽ-a prošle godine izrekla je 8023 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, dok je policija u BPŽ-u privremeno oduzela 410 vozačkih dozvola. Policija u ZHŽ-u oduzela je 410 vozačkih dozvola, doznaje portal, dok je MUP PŽ-a zabilježio 112 oduzimanja vozačkih.

Na području TŽ-a prošle godine je 2535 vozača ostalo bez vozačke dozvole zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dok su pripadnici MUP-a TŽ-a zatekli 1528 vozača u vožnji bez vozačkog ispita. Glasnogovornik MUP-a TŽ-a kazao je Klixu kako brojni vozači voze automobile i uz zabranu korištenja motornog vozila, što je slučaj i u ostalim županijama. – Policajci u TŽ-u prošle godine pronašli su više od 500 vozača koji su upravljali vozilom pod izrečenim sankcijama.

To dovoljno govori o našoj kulturi odnosno nekulturi u prometu – kazali su u MUP-u TŽ-a. Policijski službenici županijskih MUP-ova podsjećaju kako vozače koji prometuju na cesti iako im je oduzeta vozačka dozvola čeka novčana kazna do 1000 KM.

Istekle vozačke

Osim vozača kojima su oduzete vozačke, tu su i oni čije su dozvole istekle i nikada nisu zamijenjene. Tako je sredinom prošle godine, prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), bilo 214.165 isteklih vozačkih dozvola. Iz IDDEEA-e su tada kazali kako je u BiH primjetan trend blagog porasta broja nevažećih dokumenata. Nadležni tvrde kako ima više razloga zbog kojih veliki broj građana ima istekle dokumente i da je jedan od njih taj što dosta njih živi u inozemstvu.

– Kada dođu na godišnje odmore, onda i mijenjaju dokumente. Zatim, određeni broj građana smatra da su dokumenti skupi i nemaju novca zamijeniti ih, a postoje i oni koji to zaborave – kazali su iz MUP-a SŽ-a. Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBŽ-a, kazao je da građani ne mijenjaju navrijeme dokumente jer su im skupi. – To je jedan od osnovnih razloga zašto ima puno nevažećih dokumenata, čekaju dok im ne zatreba pa ih onda mijenjaju – kazao je.

(Izvor: Večernji list BiH)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing