Detalji sheme po kojoj je Voloder organizirao kupoprodaju zemljišta na trasi Koridora Vc

Detalji sheme po kojoj je Voloder organizirao kupoprodaju zemljišta na trasi Koridora Vc

Jedna parcela plaćena oko 35 000 KM, nakon nekoliko mjeseci prodana JP Autoceste FBiH za 445.800 KM. Sumnja se da ih je bilo još. Ulogu imao i bivši ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić

 

Jučerašnja akcija FUP-a pod nazivom „Landfill“ u kojoj su uhićeni Elmedin Voloder, bivši direktor JP Autoceste FBiH, te Reuf Kadrić, zaposlenik Autocesta FBiH, Boris Zelić iz Orašja, Marin Nikolić iz Žepča, te Mustafa Musabegović iz Sarajeva, rezultat je istražnih radnji provedenih po krivičnoj prijavi Nermina Nikšića, premijera FBiH, podnijetoj krajem prošle godine Federalnom tužiteljstvu, saznaje Raport.

U krivičnoj prijavi podnijetoj Federalnom tužiteljstvu u koju je Raport imao uvid ne spominju se Kadrić i Musabegović, ali su uz Volodera, Zelića i Nikolića, u prijavi iznijete sumnje o još dva „zvučna“ imena.

Riječ je o Josipu Martiću, bivšem ministru prostornog uređenja u Vladi FBiH i njegovoj tadašnjoj pomoćnici Ljubi Tadić.

A, prema prijavi podnijetoj Federalnom tužiteljstvu Elmedin Voloder je 2021. godine, znači kada ga je bivša Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem imenovala za v. d. direktora JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar, formirao grupu za organizirani kriminal kojoj su kao članovi pristupili Marin Nikolić, u to vrijeme direktor privrednog društva Trasa d.o. o. Sarajevo, Josip Martić, tadašnji federalni ministar prostornog uređenja, Ljuba Tadić, tadašnja pomoćnica ministra Martića, i Boris Zelić, osnivač i direktor firme „Boscon“.

Povezana i uigrana ekipa

U prijavi je pojašnjenja veza osumnjičenih pri sumnjivoj kupovini i prodaji parcela na trasama autoceste na Koridoru Vc na području Općine Žepče.

Naime, prije nego su vlasnici zemljišta saznali da će preko njihovih parcela prolaziti autoput, više takvih parcela za oko ukupno šezdesetak tisuća KM od njih je kupio Boris Zelić, koji je onda samo jednu od tih parcela plaćenu oko 35 000 KM, nakon nekoliko mjeseci prodao JP Autoceste FBiH za 445.800 KM.

A, realizacija plana, prema krivičnoj prijavi tekla je na sljedeći način.

Elmedin Voloder je kao direktor JP Autoceste FBiH tokom 2022. godine potpisao Ugovor sa kompanijom „Trasa“ d.o. o. Sarajevo, čiji je direktor bio Marin Nikolić. Ugovor je potpisan za usluge nadzora i vanjske kontrole kvalitete za dionicu autoceste Medakovo -Ozimice na Koridoru Vc.

Firma „Trasa“ bila je povezana s Voloderovom firmom „Divel“ u kojoj je Voloder svoj udio, dan nakon što je imenovan za v.d. direktora Autocesta FBiH, prodao Namiku Kamenici za kojeg se navodi da je ujedno i prokurista u firmi „DTQ“, a da je tu firmu osnovala Nikolićeva kompanija „Trasa“.

Dalje, u prijavi se navodi da je firma „Trasa“, shodno ugovoru s JP Autoceste FBiH, sudjelovala u projektu izgradnje dionice autoceste Medakovo-Ozimice na Koridoru Vc.

Vlasnik firme „Trasa“ Marin Nikolić, prema navodima iz prijave otkrio je svom poslovnom partneru Borisu Zeliću da će ta dionica prolaziti kroz katastarsku općinu Ljubatovići u općini Žepče, što su oni očigledno iskoristili za osobni, unosan biznis, ali koji nije zakonit.

U to vrijeme vlasnici zemljišnih parcela nisu znali kuda će ići trasa autoceste Koridor Vc, pa je Zelić po povoljnim cijenama prije otpočinjanja procesa eksproprijacije pored već navedene parcele, kupio još tri parcele ukupne površine oko 10 tisuća metara kvadratnih koje je i uknjižio na sebe.

Osim parcele koju je kupio za oko 35 000 KM, a prodao je JP Autoceste FBiH za više od 445 000 KM, u prijavi je navedena kupovna cijena još jedne parcele za iznos od 15.600 KM.

I za preostale parcele su sumnja da su kao i prva prodane JP Autoceste FBiH po desetostruko većoj cijeni od one po kojoj su par mjeseci prije kupljene. Prema navodima iz prijave, u travnju 2023. godine (neposredno pred Voloderovu smjenu u svibnju te godine, op.a) u Žepču je održan sastanak s ciljem primopredaje iskoličenja nekretnina koje su u potpunosti ekspropirane u svrhu izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc Medakovo-Ozimice.

Martic

Kako je vještačio bivši ministar Josip Martić

Nakon Zelićeve kupovine zemljišta, kako se može iščitati iz krivične prijave, na scenu su stupili tadašnji ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić i njegova tadašnja pomoćnica Ljuba Tadić. U prijavi se navodi da je Marin Nikolić u tazbinskom srodstvu s Ljubom Tadić. Za Josipa Martića, bivšeg ministra i sudskog vještaka poljoprivredne struke navodi se da je također iz Žepča.

On je imao zadatak da kao vještak procijeni vrijednost parcela koje je kupio Zelić. I procijenio ih je. Na deset puta veću cijenu od one koju je platio Zelić, a po toj uvećanoj cijeni i na štetu javnog poduzeća, Voloder kupuje zemlju za JP Autoceste FBiH.

-Tako npr. zemljišnu parcelu na budućoj trasi Koridora Vc u Općini Žepče, katastarska općina Ljubatovići, šuma treće klase, ukupne površine 17.832 metra kvadratnih Zelić kupuje za 35.664 KM, a nakon par mjeseci istu zemljišnu parcelu čiju je vrijednost „utvrđivao“ ministar Martić i stalni sudski vještak poljoprivredne struke prodaje J.P. Autoceste FBiH kojim je rukovodio kao direktor Elmedin Voloder za iznos od 445.800 KM., navodi se u prijavi, te se dodaje da je na ovaj način sklopljen štetan ugovor po javno poduzeće.

U prijavi se postavlja pitanje i kako je moguće da je porezna uprava prilikom kupovine nekretnine Borisa Zelića utvrdila vrijednost po prvobitnoj cijeni od 35.664 KM, a onda je za istu parcelu potvrdila vrijednost od 445.800 KM.

Problematizira se i to zašto JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar nisu radile analizu vrijednosti, kako zemljišnih parcela koje su predmet eksproprijacije tako i okolnih zemljišnih parcela kako bi se utvrdio okvirni osnov za izračun te vrijednosti.

Iako Martić nije obuhvaćen jučerašnjom akcijom, u prijavi se navodi da on uopće nije mogao vršiti vještačenje.

-Josip Martić, kao stalni sudski vještak poljoprivredne struke po logici stvari uopće nije mogao vršiti vještačenje ovih zemljišnih parcela budući su one u prirodi šume i čiju je pravilnu vrijednost mogao utvrditi samo stalni sudski vještak za šumarstvo, stoji u prijavi, te se dodaje da je Martić bio i u sukobu interesa.

Vještak nije bio ni potreban

Navodi se i da je rezultat Martićevog vještačenja parcela koje je kupio Zelić to da je on odredio vrijednost u iznosu od 25 maraka po metru kvadratnom u odnosu na iznos od dvije do pet maraka za koliko je po metru kvadratnom zemljište plaćao Zelić.

-Prema sumnji prijavitelja, a i po samoj logici stvari Josip Martić je dao lažan nalaz i mišljenje vještaka, posebno iz razloga što uopće nije kompetentan za vještačenje zemljišnih parcela na kojima su šume jer ne raspolaže potrebnim stručnim znanjima i vještinama, stoji u prijavi.

Pojašnjeno je i da se shodno Zakonu o eksproprijaciji FBiH kod eksproprijacije naknada u novcu određuje prema tržišnoj vrijednosti nekretnine, a da je tržišna vrijednost izražena u mjestu u kojem se vrši eksproprijacija.

-Nakon pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji, organ je dužan bez odlaganja zakazati i održati usmenu raspravu za sporazumno određivanje naknade za ekspropisanu nekretninu. Ako se ne postigne sporazum o naknadi u roku od dva mjeseca od dana pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji organ će bez odlaganja, zbog određivanja naknade, nadležnom sudu koji je mjesno nadležan za ekspropisanu nekretninu, dostaviti pravosnažno rješenje o eksproprijaciji zajedno sa svim spisima, kako bi sud po službenoj dužnosti u vanparničnom postupku, odlučio o visini naknade za ekspropisanu nekretninu, što znači da vještak uopće nije potreban.

Vještak se u slučaju eksproprijacije angažira samo i isključivo ukoliko korisnik eksproprijacije mora hitno stupiti u posjed nekretnine, a prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji, a čak ni u tom slučaju nalaz i mišljenje vještaka nisu jedini osnov po kojem se odlučuje, već i drugi relevantni dokazi u vezi s procjenom vrijednosti ekspropisane nekretnine, upravo iz razloga kako bi se mogle izbjeći ovakve sumnjive situacije, navodi se u krivičnoj prijavi protiv Volodera i ostalih, zbog čega su jučer i uhićeni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar