Devedesetka tražila raspravu u Parlamentu BiH o radu Tužiteljstva za ratne zločine

Devedesetka tražila raspravu u Parlamentu BiH o radu Tužiteljstva za ratne zločine

U Mostaru je u srijedu, 20.prosinca održana 10. sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, ali i o implikacijama Haške presude na političke odnose  u BiH i na rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

HDZ 1990 tražio je raspravu u Parlamentu BiH o radu Tužiteljstva BiH s posebnim osvrtom na ratne zločine. Dom naroda je usvojio Odluku da se održi Tematska sjednica toga tipa. Naglašeno je i to da će Stranka učiniti sve da zaustavi kriminalizaciju Hrvatskoga vijeća obrane i Domovinskoga rata. Predsjedništvo HDZ-a 1990 poziva i službenu vlast u Republici Hrvatskoj na dosljedan odnos prema Hrvatima u BiH, a ne kakva je dosadašnja praksa bila samo deklarativni odnos. Također, od nositelja najviših funkcija hrvatskoga naroda u BiH  traži da djelima pokažu da imaju iskrene namjere u borbi za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i europski put BiH. Dok Vlada Županije Sarajevske izdvaja ogromna sredstva za pravnu obranu pripadnika Armije BiH koliko su to izdvojile Vlade županija koje vode predstavnici te hrvatske politike, ako je to obrana hrvatskoga naroda, ne branite nas više- kazano je.

HDZ 1990 Parlamentu BiH predložio je zaključak koji je i usvojen o ravnomjernom trošenju sredstava prikupljenih iz trošarina i na jugu i na sjeveru BiH. Također,  od svih javnih poduzeća zaduženih za ceste i autoceste traže da poseban naglasak stave na izgradnju cestovnih pravaca Mostar-Livno gdje Hrvati žive u velikom broju, Lašva-Travnik-Jajce, dionica od posebnog i nacionalnog i državnog interesa i dionica Neum-Stolac-Mostar.Također, preko zastupnika će tražiti mjesečna izvješća o prikupljenim sredstvima i o načinu kako su potrošena.

Zaključeno je da se u sljedećih 60 dana održi Klauzura Stranke u kojoj će biti definirane sve programske smjernice HDZ-a 1990 za sljedeće izbore.

HDZ 1990 u Novu 2018. godinu ulazi odgovorno svjesna zadaća koje stoje pred njezinim vodstvom i članstvom u izbornoj godini čvrsto odlučna izboriti se da ravnopravno s drugima koji budu donosili odluke o daljnjem razvoju i napretku zemlje sjedi za istim stolom.

U nadi kako će 2018. biti bolja od godine na izmaku Predsjedništvo HDZ-a 1990 uputilo je Božićnu čestitku svom katoličkom puku i svim ljudima dobre volje, a svim građanima BiH poželjelo sretnu i uspješnu Novu godinu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar