DF-a predložio izmjene Izbornog zakona

DF-a predložio izmjene Izbornog zakona

Predsjedavajući i član Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine biH Dženan Đonlagić i Zlatan Begić predstavili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH od strane ove stranke.

Đonlagić je kazao kako se radi o izmjenama i dopununama Izbornog zakona BiH uz prijedlog pratećih amandmana na Ustav BiH koje je DF danas službeno uputila u Parlament BiH na usvajanje.

Prema ovom prijedlogu DF-a, a kako je kazao Zlatan Begić, trojica članova Predsjedništva BiH i ubuduće bi se birala po principu jedan iz RS-a i dvojica iz FBiH, ali bez nacionalne odrednice, s tim da iz Federacije BiH ne bi mogla biti birana dvojica pripadnika istog konstitutivnog naroda.

Begić je kazao da se ovim izmjenama i dopunama Izbornog zakona rješavaju pitanja građana BiH, pa i pitanja Sejdić-Finci.

Kada je Dom naroda BiH u pitanju, prema prijedlogu DF-a, predviđeno je da se proširi na 21 člana. Iz entiteta RS bi se izabiralo pet Srba, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan Ostali. Također bi se reducirala i uloga Doma naroda BiH na pitanja koja se odnose isključivo na vitalne nacionalne interese.

“Ovim prijedlogom se ne ukida entitetsko glasanje i vitalni interes konstitutivnih naroda i entiteta, ali se uvodi odgovornost izabranih nositelja vlasti, te se povećava funkcionalnost i ukida se diskriminacija”, poručio je Begić.

“Ovo je jedina prava adresa na kojoj se treba raspravljati o ovim konkretnim prijedlozima, a do sada ovdje nismo vidjeli nijedan konkretan priejdlog”, kazao je Dženan Đonlagić.

On je dodao kako je DF dugo vremena radio u suradnji s pravnim stručnjacima na donošenju seta ovih zakona.

“Oni su zasnovani na europskim zakonima i zasnovana su na mišljenjima EK. Na osnovu tih preporuka predložili smo ove amandmane koji bi trebali riješiti probleme svih građana BiH”, poručio je on.

On je dodao da, s obzirom da europski zakoni i konvencije o ljudskim pravima imaju primat nad odlukama domaćih sudova, usvajanje seta ovih zakona bi riješilo sve sustavne probleme i disikriminacije koje nas opterećuju.

“Vjerujem da će svi građani, ali i parlamentarci prihvatiti ovo. Implementiranjem ovih rješenja BiH će dobiti status kandidata BiH, te će nam biti potpuno otvoren put za članstvo u EU”, naglasio je potpredsjednik DF-a.

Đonlagić je dodao da ove izmjene sadrže sve ono što se u proteklom periodu smatralo anomalijama Izbornog zakona BiH.

To predstavlja zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima, spriječavanje malverzacija u izbornom procesu, depolitizaciju izborne administracije, održavanja izbora u gradu Mostaru itd.

“Očekujem da će se uskoro otvoriti rasprava o ovim prijedlozima, te da ćemo u Parlamentu BiH otvoriti put izmjenama Izbornog zakona i oklanjanju sustavne diskriminacije”, poručio je Đonlagić.

Zastupnik Zlatan Begić je kazao da se ovim napokon Ustav vraća svojim građanima, dok je do sada bio u svrsi političkih moćnika.

“Ovim amandmaniam se omogućava rasuštanje i prestanak mandata izabranim zastupnicima ukoliko Parlament ne radi svoj posao. Također, predviđa i raspuštanje Predsjedništva ukoliko ono ne radi. Dom naroda bi ovim izmjenama trebao postati ono za što je i predviđen, a to je da štiti nacionalne interese ukoliko su oni zaista ugroženi”, kazao je Begić.

(Izvor: Agencije)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar