DF definitivno oporba, nitko neće sa SDA i HDZ-om

DF definitivno oporba, nitko neće sa SDA i HDZ-om

Federacija, ali i Bosna i Hercegovina na pragu je jedne od najvećih političkih kriza u zadnjim godinama. Politička previranja i krizne situacije za naše podneblje nisu ništa strano, no ovoga puta dolaze u vrijeme kada je Bosni i Hercegovini potrebna jaka vlast, odnosno jaka većina da bi se provele povijesne ekonomsko-socijalne reforme potrebne za nastavak europskog puta BiH i što je važnije, dobivanje novca od međunarodnih financijskih institucija.
Nositelji vlasti u Federaciji SDA i HDZ BiH za krizu trenutačno, čini se, nemaju rješenje. Na potporu dojučerašnjeg partnera DF-a mogu zaboraviti, kao i na potporu SBB-a, SDP-a, ali i manjih stranaka čijim okupljanjem SDA i HDZ pokušavaju prikupiti jednostvnu većinu u federalnom Parlamentu kako bi otpočeli s usvajanjem reformi.
DF definitivno oporba
DF Željka Komšića jučer im je definitivno okrenuo leđa. Četiri ministra ove stranke su podnijela ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari jer ih nakon napuštanja koalicije nije htio smijeniti premijer Fadil Novalić. Ostavke je u svoje ime i u ime stranačkih kolega Reufa Bajrovića, Milana Mandilovića i Snježane Soldat podnio dosadašnji zamjenik predsjednika Vlade Aleksandar Remetić. Kako je Čavara službeno odsutan iz zemlje, Remetić je ostavke ostavio na protokol, a o njima će se Čavara najvjerojatnije očitovati početkom idućeg tjedna.
Nakon što je podnio pismene ostavke, Remetić je kazao da DF nije želio praviti velike priče od ovoga, ali i kako javnost mora znati što se događa.
– Mi iz DF-a smatramo da su zakoni poštivanje i provođenje osnova rada Vlade FBiH. Kao što nam treba zrak koji dišemo, tako nam trebaju zakoni, red i moral da živimo. Postoje ozbiljni razlozi i nedostatak jedinstva i političke potpore među članovim koalicije o budućnosti FBiH. DF podržava BiH i ostaje privržen reformama, britansko-njemačkoj inicijativi i reformskoj agendi, rekao je Remetić.
Pojasnio je kako to znači da će zastupnici DF-a podržati sve zakone koji su dobri za promjene i građane. Na pitanje što će se dogoditi ako Ustavni sud FBiH uvaži njihovu žalbu, Remetić je kazao da će to za njih biti moralna pobjeda, ali nije precizirao znači li to i da će povući ostavke.
DF-ov lider Željko Komšić komentirajući još jednom izlazak iz vlasti kaže kako su SDA i HDZ prekršili dogovor koji je podrazumijevao da se u prvoj fazi imenuju nove uprave tvrtki koje prave gubitke, ali i da se to radi sukladno zakonu, odnosno da to učine skupštine dioničara, a ne vlada odnosno preko nje političke stranke kako su to posebnom odlukom donesenom prije dva tjedna odlučili SDA i HDZ.
– Oni misle da zakone treba poštovati samo kada njima odgovara. Ja opet mislim da se zakoni moraju poštovati i kada vam se ne sviđaju, kazao je Komšić odbacivši bilo kakvu mogućnost za povratak u koaliciju budući da s HDZ-om i SDA “više nema što pričati”.
Traže se novi partneri
SDA i HDZ su sada suočeni sa situacijom u kojoj moraju naći novog partnera u vlasti ili pokušati funkcionirati s manjinskom vladom koja dugoročno neće moći funkcionirati s obzirom da HDZ i SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imaju 42 zastupnika te im je potrebno još osam ruku za jednostavnu većinu.
Nastojanje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da za novog partnera pridobije Savez za bolju budućnost (SBB) je propao jer je lider te stranke Fahrudin Radončić izjavio kako ne želi u vlast zajedno sa SDA koji predvodi Bakir Izetbegović. Drugi potencijalni partner SDP BiH još ranije je potvrdio kako ne želi u vlast.
Čović Izetbegoviću traži partnere
Nakon ovakvog razvoja situacije Čović pokušava pronaći Izetbegoviću partnera među manjim bošnjačkim strankama, a sve kako bi se otklonila bilo kakva mogućnost da se otvori priča o raspisivanju novih izbora.
Čović je tako odmah nakon što ga je Radončić kulturno odbio počeo dogovarati sastanke s predsjednicima manjih stranaka.
Naime, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić koji ima tri zastupnika tvrdi da ga je Čović neposredno nakon sastanka s Radončićem kontaktirao i pozvao na sastanak, koji će se, vjerojatno, održati početkom idućeg tjedna. On ne isključuje ulazak u vlast, kao ni zastupnici A-SDA kojih je dvoje u Zastupničkom domu. Kada je u pitanju informacija da će Izetbegović i Čović zvati i BPS (3 zastupnika), iz ove stranke su im poručili kako oni nisu za tu priču. Istog stava je i Naša stranka. Ne isključuje se mogućnost da se pozove i HDZ 1990., no njihov predsjednik Martin Raguž kazao je, komentirajući ovakvu mogućnost, kako bi za bilo kakav razgovor o potpori bilo potrebno da se usuglase programske osnove djelovanja.
U cijeloj priči oko krize u Federaciji i nepostojanja parlamentarne većine dodatni problem mogao bi biti i sukob unutar SDA. Naime, već je jedan njihov zastupnik, Rasim Omerović, zaledio članstvo u toj stranci i odlučio u Parlamentu djelovati po vlastitom nahođenju. Osim Omerovića tu je i još nekoliko zastupnika koji su nezadovoljni događanjima u stranci nakon kongresa SDA.
SDA ide dalje s DF-om ili bez njega
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je jučer kako se nadao da neće doći do toga da DF podnese ostavku u Vladi FBiH te da je učinio sve da do toga ne dođe.
– Nadao sam se da će s nama izdržati ovaj pritisak, nažalost, odustali su. To je njihov izbor. Ova zemlja mora naprijed, mora usvojiti reformske zakone i SDA će nastaviti to raditi s DF-om ili bez njega, rekao je Izetbegović. Istaknuo je kako nije vodio nikakve razgovore s predstavnicima drugih stranaka o formiranju novih koalicija te da misli da neće doći do problema u vlasti na državnoj razini.
– Nadam se da neće praviti problem oni koji su izgubili na izborima na kongresu SDA. Imat ćemo u vidu njihovo ponašanje i nadamo se da neće raditi protiv svoje stranke i države BiH, naglasio je Izetbegović.
Edin Mušić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nije želio mnogo komentirati DF-ov konačan izlazak iz vlasti. Na novinarsko pitanje kako će se ovakav razvoj događaja odraziti na federalni Parlament, Mušić je kazao kako će to vjerojatno usložiti stanje u Parlamentu.
U idućem tjednu znat će se tko je zamjena DF-u i imaju li HDZ i SDA rješenje za nastalu krizu ili će se pokušati djelovati unutar manjinske vlade i bez potpore u Parlamentu kako je to rađeno i zadnjih godina.
Dunović nastavlja s redom  
Milan Dunović, jedan od dvoje potpredsjednika Federacije, nastavlja s redovitim obvezama na njegovoj funkciji, rečeno je iz njegovog ureda. U Dunovićevom uredu su trenutačno fokusirani na pravni proces vezan za ocjenu ustavnosti uredbe Vlade FBiH o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama. Čeka se odluka Ustavnog suda u tom predmetu, rečeno je.
Novalić: DF je cijelo vrijeme imao neku konstrukcijsku pogrešku
Ni stotinu dana od formiranja Vlada Federacije BiH nije opstala. Naime, koalicija koju su činili SDA, HDZ i DF raspala se. U intervjuu za Radio Slobodna Europa predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je rekao kako nije jednostavno odgovoriti zbog čega se koalicija raspala. “DF je cijelo vrijeme imao neku konstrukcijsku pogrešku. Ne znam ja to drukčije definirati. Nešto nedostaje. Mislim da bi njezin tvorac trebao otkloniti tu konstrukcijsku pogrešku, a ona se na nas reflektirala tako što je DF imao prevelike zahtjeve, da bude vlada u Vladi ili oporba u Vladi, što, naravno, nije dovelo do konzistentnog rada Vlade Federacije. Sad, nakon njihove odluke da napuste, mi nismo sasvim sigurni je li to zadnja odluka, je li definitivna. Prije četiri-pet dana bila je odluka da su u Parlamentu oporba, a u Vladi će raditi. Jučer je bilo obratno, da će u Parlamentu dizati ruke za reformske poteze, a da njihovi ministri u Vladi neće raditi, odnosno da se povlače. Uz to je bio i njihov zahtjev da ja smijenim ministre iz Demokratske fronte, ali sam ja stvarno rekao da ih ja nisam niti postavio niti ću ih ja smjenjivati. Što se tiče mene, oni su zaista dobrodošli, dio koalicije. Vjerujem da će se to ipak stabilizirati i vratiti u normalan rad”, rekao je Novalić.
Da nije bilo tako agresivnog DF-a, prisvajanja svega što je vezano za ta poduzeća, istaknuo je, ne bi bilo ni ovakve reakcije. Kazao je i kako je gotovo pa nevjerojatno da se koalicija raspala zbog uredbe i zbog nekoliko poduzeća.
“Od 53 poduzeća koja su predmet tog promatranja, vjerujte, 32 su u takvim problemima da ih nitko na svijetu ne bi poželio. I mi sad gledamo kako ih zapakirati u neku direkciju, kao poduzeća s poteškoćama, da raspišemo međunarodni tender, da dođe netko po švedskom ili njemačkom modelu to restrukturirati i voziti dalje. Naravno, razmišljamo i što ćemo s nekim gubitašima, kao što je Aluminij, pa smo pozvali Svjetsku banku, najvjerojatnije će ići u privatizaciju nakon mišljenja Svjetske banke”, kazao je Novalić.
Čavara: Ostavke pokazuju neodgovornost DF-a
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potvrdio je Feni da su ministri iz Demokratske fronte (DF) u njegov ured dostavili ostavke u pismenoj formi.
– U idućih nekoliko dana razmotrit ću ostavke, provjeriti je li ispoštovana procedura i donijeti odluku poštujući Ustav i interese Federacije, odnosno građana, kazao je Čavara. Ovaj potez, kako kaže, pokazuje neozbiljnost i neodgovornost DF-a, kao stranke nespremne na dogovor i kompromis. Čavara kaže da je nejasno i povlače li se samo DF-ovi ministri ili svi kadrovi te stranke u vlasti.
– Ne znam za što će koristiti i pozicije koje zadrže u vlasti, odnose li se ostavke i na dopredsjednika Federacije i dopredsjedatelja Zastupničkog doma, njihove predstavnike u vlasti na državnoj razini te hoće li oni koristiti te preostale pozicije za blokade kao do sada ili za nešto drugo. Otvaraju se mnoga pitanja na koja moramo dobiti odgovore idućih dana – kazao je Čavara.

dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar