Dim nad Odesom nakon ruskog napada. Poljska: Neka NATO u Ukrajinu pošalje mirovnu misiju

Dim nad Odesom nakon ruskog napada. Poljska: Neka NATO u Ukrajinu pošalje mirovnu misiju

 Odesu su u nedjelju ujutro probudile snažne detonacije, gradske vlasti tvrde da je riječ o raketnom napadu, Rusi su potvrdili da su gađali rafineriju i skladišta energenata

– ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusi namjeravaju napasti cijeli Donbas i jug države

– ruska strana tvrdi da je u tijeku “pregrupiranje” snaga koje se s područja okolice Kijeva u kolonama sele prema jugu i jugoistoku gdje bi, kako navode, trebali sudjelovati u “drugoj fazi operacije”

– glavni ukrajinski pregovarač tvrdi da su Rusi “verbalno” pristali na sve uvjete Kijeva, no njegov ruski kolega ima nešto drugačiju priču


>>> NOVO 9:35 Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da su ruske snage napale Odesu. U priopćenju tvrde da su raketama gađali rafineriju nafte kao i tri skladišta energenata.

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

9:24 Iz Odese stižu prve dramatične fotografije nakon jutrošnjih detonacija za koje lokalne i regionalne vlasti tvrde da su posljedica ruskog raketiranja “kritične infrastrukture”. Nad ovim lučkim gradom uzdigao se ogromni oblak gustog crnog dima.

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP

image

Odesa

BULENT KILIC/AFP


9:14 Potpredsjednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski pozvao je na mirovnu misiju NATO-a u Ukrajini i da članice NATO-a isporuče oružje na zahtjev ukrajinskog predsjednika, u komentaru objavljenom u njemačkom listu Welt u nedjelju.

Također je rekao da bi Varšava pozdravila povećanje američke prisutnosti u Europi sa 100.000 na 150.000 vojnika u trenutku kad Rusija postaje sve agresivnija, te da bi Poljska bila otvorena za stacioniranje američkog nuklearnog oružja u zemlji ako se to pitanje postavi.


9:07 General bojnik Mihail Mizincev rekao je da će strani državljani moći napustiti Mariupolj i putovati prema Berdjansku, dok će oni u Berdjansku moći napustiti to područje ili kopnenim putem preko Krima ili kroz područja pod kontrolom Ukrajine, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Pozvao je ukrajinsko vodstvo da jamči sigurnost koridora.

Riječ je o stranim državljanima uglavnom članovima posada teretnih brodova koji su od početka rata blokirani u obje luke.


8:59 Britanska vojna obavještajna služba objavila je da ruske pomorske snage nastavljaju blokadu ukrajinske obale na Crnom i Azovskom moru, sprječavajući opskrbu morem.

Rusija ima i dalje sposobnost amfibijskog iskrcavanja, ali će takva operacija vjerojatno biti sve rizičnija zbog vremena koje su ukrajinske snage imale za pripremu, tvitalo je Ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

“Mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik za pomorsku aktivnost”, navodi se.

U izvješću se navodi da je podrijetlo mina nejasno i sporno, ali da su gotovo sigurno rezultat ruske pomorske aktivnosti na tom području što pokazuje kako njezina invazija na Ukrajinu utječe na neutralne i civilne interese.


8:50 Projektili su pogodili ukrajinski lučki grad Odesu u ranim jutarnjim satima u nedjelju, objavilo je gradsko vijeće.Jedan od “ključnih infrastrukturnih objekata” grada je pogođen, rekao je glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk za ukrajinski javni servis. “Nadamo se da neće biti žrtava”, rekao je Bratčuk.


8:39 Glavni ukrajinski pregovarač David Arahamija ustvrdio je da je ruska strana “verbalno” pristala na sve uvjete Kijeva, osim na onaj o statusu Krima. Rekao je da su Rusi shvatili da je jedini izlaz iz trenutne situacije referendum o neutralnom statusu Ukrajine. Ipak, priznao je da to još nema napismeno, a glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski tvrdi da ruski stav o Krimu i Donbasu ostaje “nepromijenjen” te da pregovori nisu dovoljno uznapredovali da bi imalo smisla organizirati sastanak Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina.

Više detalja donosimo OVDJE.


U nedjelju, na 39. dan ruske invazije na Ukrajinu, iz lučkog grada Odese u ranim jutarnjim satima stižu izvješća o seriji snažnih eksplozijama. Kako je za agenciju Reuters izjavio jedan svjedok, nad dijelovima grada bio je vidljiv oblak dima, ali zasad nema drugih detalja. U gradskoj upravi tvrde da je riječ o raketnom napadu.

– Snažne eksplozije u centru Odese. Prozor moje hotelske sobe se zatresao. Uzrok mi nije jasan, napisala je dopisnica Washington Posta Isabelle Khurshudyan na Twitteru.

Glasnogovornik regionalne vojne uprave Sergij Bratčuk pozvao je sve građane da ostanu u skloništima.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar