• DINASTIJA U DOMU NARODA Sjednica nije ni održana jer nije bilo quoruma, Bradara povukla vitalni interes, SNSD-ovac Puzigaća potpisao, Srbi traže njegovu smjenu, ali zaštititi će ga HDZ – svi konsternirani

DINASTIJA U DOMU NARODA Sjednica nije ni održana jer nije bilo quoruma, Bradara povukla vitalni interes, SNSD-ovac Puzigaća potpisao, Srbi traže njegovu smjenu, ali zaštititi će ga HDZ – svi konsternirani

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH nije nije se održala jer nije bilo quoruma. 
Međutim, situacija se dodatno zakomplicirala: nakon što je, kao dopredsjedavajući Doma, Drago Puzigaća (jedan od tri izaslanika SNSD-a u Domu naroda) potpisao zahtjev Lidije Bradare (HDZ BiH) kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, Klub Srba zatražio je njegovu smjenu. Bradara je kazala da će Puzigaću zaštititi Klub Hrvata.

“Prisutno je 15 izaslanika što ne čini većinu tako da je sjednica završena”, kazala je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara.
Podsjetila je da je na početku sjednice u 13 sati bilo quoruma, ali da je potom primjetila da u dvorani nema dopredsjedavajućeg Doma Jasenka Tufekčića, kao ni predsjednika Kluba Bošnjaka Osmana Ćatića.

“Zatim je od tog Kluba zatražena pauza iako sjednica nije ni počela. Sazvan je Klub Bošnjaka i evo to je trajalo do skoro 17 sati. U tom trenutku sam odlučila da priopćim da nema quoruma za održavanja sjednice”, kazala je Bradara novinarima, prenosi FENA.

Prema poslovničkim i ustavnim odredbama ona je odlučila uputiti zahtjev kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Taj akt je potpisao dopredsjedavajući Doma naroda Drago Puzigaća.

“Ono što je procedura kod ovakvih zakona i ono što bi bilo dobro da mi taj mehanizam provodimo češće jeste da se oko nekih važnih pitanja tri kluba u Domu naroda trebaju izjasniti po tom pitanju i da svaki od prijedloga treba dobiti nadpolovičnu većinu od sva tri kluba naroda. U slučaju da neki Prijedlog zakona, što je pobrojano u listi vitalnih nacionalnih interesa, ne dobije većinu, smatra se da je postupak završen u Domu naroda i da ne mora ići na Ustavni sud”, pojasnila je Bradara.

Bradara: Klub hrvatskog naroda zaštititi će Puzigaću

Ovom prilikom komentirala je i smjenu potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće, koju je pokrenuo Klub Srba u tom Domu, i koja se treba razmatrati na sljedećoj redovitoj sjednici 26. srpnja.

Naime, njegova smjena se traži jer je, kao dopredsjedavajući Doma, potpisao Bradarin zahtjev kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

“Smatram da su se svi izaslanici do sada korektno ponašali u ovom domu i mislim da samo zato što je dopredsjedavajući doma Puzigaća ustvrdio nešto što piše da piše – to nije nikakav razlog za njegovu smjenu i mi ćemo nastojati iz Kluba hrvatskog naroda zaštiti Puzigaću”, zaključila je Bradara.

Za podsjetiti je da su navedeni zakon predložili su izaslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i izasanik u Domu naroda Predrag Kojović (Naša stranka) jer smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Zakon je jednoglasno usvojen u Zastupničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu nazočili izaslanici HDZ-a BiH, smatrajući da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Naime, Ustavni sud BiH naložio je izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnosi na popunu delegata u Domu naroda u FBiH. Političke partije SDP, DF, SBB, SDA i NS traže da iz svakog kantona u Domu naroda FBiH bude najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda u BiH, kako bi u Domu bili zastupljeni svi narodi iz svih županija. HDZ, pak, traži da se predstavnici naroda u Dom naroda FBiH biraju isključivo iz onih sredina u kojima su većina. Takav prijedlog HDZ-a iz oporbe ocjenjuju kao antieuropske vrijednosti i nove etničke podjele u zemlji.

Klub Srba želi Puzigaćinu smjenu

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić rekao je da će se na sjednici tog doma zakazana za 26. srpnja razmatrati smjena dopredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće, nakon čega će Zakon o izbornim jedinicama biti vraćen na sjednicu Doma koja će uslijediti nakon toga.

Zahtjev za smjenu Puzigaće Klub Srba je pokrenuo nakon što je podržao zahtjev predsjedavajuće tog doma Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

Zahtjev za smjenu su potpisali delegati Kluba Srba Slaviša Sućur (SDP), Predrag Kojović (Naša stranka), Vesna Saradžić (SDP BiH) i Draženka Subašić (DF).

Tufekčić je u komentaru za agenciju Patria rekao da sjednica Doma naroda nije ni održana, jer nije bilo kvoruma. Na sjednici Doma naroda 26. srpnja razmatrat će se smjena dopredsjedavajućeg Puzigaće, imenovanje novog dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda Srba, nakon čega će se Zakon o izbornim jedinicama u FBiH ponovo vratiti u raspravu na Dom naroda.

Dunović: Srbin iz SNSD-a štiti HDZ

Neodržavanje, kao i zbivanje koje je uslijedilo u Domu naroda komentirao je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF).

Navodi da dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća svojim potpisom tvrdi da je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

“Naime, po želji HDZ-a njihov koalicijski partner SNSD je naredio Puzigaći, koji je njihov član, da potpiše zahtjev kojim tvrdi da je povrijeđen vitalni nacionalni interes. Smatram da je važno znati dvije stvari. Drago Puzigaća, kadar SNSD-a je izabran glasovima SDA, HDZ-a i SBB-a. Još tada sam tvrdio da SNSD ne smije ući u vlast na razini Federacije BiH u bilo kojem kapacitetu. Prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama bila bi riješena i popuna Kluba Srba, a Puzigaća štiteći interese HDZ-a ne želi riješiti taj problem. Toliko o tzv. zaštitnicima Srba”, zaključuje potpredsjednik Dunović na kraju svog priopćenja za javnost.

Oglasili se i iz SDA: Podrška smjeni Puzigaće

“Izaslanici SDA, SDP, DF, SBB i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su svojim koordiniranim i jedinstvenim djelovanjem danas su osujetili HDZ i SNSD u provedbi plana rušenja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH u Domu naroda, koji su ranije dogovorili predsjednici HDZ i SNSD Dragan Čović i Milorad Dodik”, reakcija je iz SDA.

“Današnje izjašnjenje potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa nije imalo podršku Kluba delegata iz reda srpskog naroda i podneseno je bez njihove suglasnosti. S obzirom da, zbog nepostajanja kvoruma, vanredna sjednica koja je bila zakazana za danas nije otvorena, niti je utvrđen njen dnevni red, Puzigaćino izjašnjenje ostalo je bez ikakvog pravnog učinka”, smatraju u toj najjačoj nacionalnoj stranci Bošnjaka u BiH.

Oni podržavaju zahtjev za smjenu Drage Puzigaće, koji su danas podnijeli izaslanici iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. “Izaslanici SDA će na redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je zakazana za 26. srpnja glasati za Puzigaćinu smjenu i imenovanje novog potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta”, priopćeno je iz te političke partije.

SDP: Za Puzigaću je kriv SDA

Ni iz SDP-a nisu ostali bez reakcije na događanja u Domu naroda.
“Današnji ishod sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, u svezi s razmatranjem zakona o izbornim jedinicama, pokazuje kako se BiH i njeni građani pokušavaju napraviti taocima politika koje zloupotrebljavaju sve mehanizme blokada, ne bi li ostvarili privatne interese i proveli planove kojim razaraju svaki napredak i iskorak BiH.

Jasno je da su HDZ i SNSD danas pokazali kako su spremni na svaku vrstu blokade, čime su na najbolji način potvrdili nužnost izmjena ustavnog sustav koji je očito postao kočnica svakog napretka BiH zbog čega se mora mijenjati”, priopćili su iz SDP-a.

U toj stranci smatraju da SNSD-ov izaslanik Drago Puzigaća nije jedini krivac, nego odgovornima smatraju i SDA, koju okrivljuju za imenovanje Puzigaće za potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Danas im je on to lijepo vratio jer je upravo Puzigaća bio ključni faktor koji je zaustavio čak i mogućnost da se o zakonu o izbornim jedinicama uopće glasa!?”, navode u SDP-u i tvrde da je “krajnje vrijeme da političke snage, koje zaista žele napredak i razvoj BiH, učine sve što je u njihovoj moći i poraze one politike koje su dovele zemlju pred najveću političku krizu od kraja rata”.

U SDP-u očekuju da će sljedeći tjedan na redovnoj sjednici Doma naroda Puzigaća biti smijenjen.

 

/Republikinfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar