DINASTIJU “UGASILA” KLEOPATRA Hram star 2.200 godina pronađen na obali Nila

DINASTIJU “UGASILA” KLEOPATRA Hram star 2.200 godina pronađen na obali Nila

U egipatskom gradu Tama, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolemeja IV, ukrašen detaljnim reljefima.

Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvitete je priopćilo da su radovi odmah obustavljeni i na lokaciju su pozvani arheolozi.

Tim je do sada otkrio zid koji se prostire od sjevera do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljenja rijeke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cvjeta poljoprivreda.

Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama, prenose agencije.

U fragmentima teksta spominje se Ptolemej IV, četvrti faraon iz dinastije Ptolemeida.

Otkriće se sretno poklopilo s povratkom zlatnog kovčega iz njujorškog Metropoliten muzeja u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, koji se nalazi u Kairu.

U zlatnom kovčegu je nekad bila mumija svećenika iz ptolemejskog perioda.

U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine prije nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.

Posljednji vladar iz dinastije Ptolemeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine prije nove ere.

Ptolemej IV vladao je Egiptom od 221. do 204. godine prije nove ere.

Bio je sin Ptolemeja III i Berenike II, koja je nadživjela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar.

Vladavina Ptolemeja IV nije bila uspješna.

Povjesničari navode da je faraon više bio zainteresiran za lumpovanje i da sebe smatra pjesnikom, nego za vođenje zemlje.

On je navodno prenio većinu kraljevskih dužnosti na ambicioznog svećtenika po imenu Sosibus.

Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabljenje Ptolemejskog Egipta, pa je egipatski narod počeo da se buni protiv njegove vladavine, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi koje su obilježile posljednjih pet godina njegove vladavine.

Njegov sin Ptoelemej V autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio znanstvenicima da dešifriraju egipatske hijeroglife.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing