Dio hrvatskih stranaka u BiH reagirao zbog zatvaranja granice s BiH i „istočnih susjeda“, a HDZ-e BiH šuti

Dio hrvatskih stranaka u BiH reagirao zbog zatvaranja granice s BiH i „istočnih susjeda“, a HDZ-e BiH šuti

Nakon odluke Stožera u Republici Hrvatskoj o zatvaranju granice s „istočnim susjedima“ stalne su reakcije kako građana tako i jednog dijela političkih stranaka u BiH s hrvatskim predznakom. U isto vrijeme HDZ-e BiH šuti, izuzev hrvatskog kluba zastupnika u HNŽ-u.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović je izjavio: “Usprkos porastu broja zaraženih, usprkos ugrozbi koja prijeti, pozivamo Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Vladu Republike Hrvatske, ne želeći se baviti politikvanstvom i populizmom, da nađe način i otvori mogućnost prelaska granice za državljane Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini. Također, naglašavamo nismo istočni susjedi Republici Hrvatskoj već Hrvati.”

Iz Hrvatske Republikanske stranke, između ostaloga, istaknuli su da uvođenjem mjera samoizolacije za ulaske iz BiH u Hrvatsku, aktualna vlast u Republici Hrvatskoj od hrvatskih građana iz BiH radi građane drugog reda. „Ovim se izravno udara na živote naših ljudi i gospodarstvo općenito. Sramotno je da zbog nečijeg nemara, teniskog turnira u Zadru, ponovno cijenu plaćaju Hrvati iz BiH, odnosno, „istočni susjedi“, kako nas je prozvao Davor Božinović.

U samo tjedan dana, Austrija ima 17449 aktivnih slučajeva zaraženih, Njemačka je samo u zadnjih pet dana zabilježila 3323 nova slučaja zaraze korona virusom, Italija dnevno bilježi u prosjeku oko 230 novozaraženih. Bez obzira na to, iz tih, ali i drugih zemalja Europe koje bilježe rast novooboljelih, u Hrvatsku se može ući neometano i bez izolacije, dok za sve ulaske iz BiH vrijede pravila samoizolacije od 14 dana. Očigledno je, dakle, kako iza uvođenja samoizolacije na ulaske iz BiH ne stoji struka, nego politika. Da smo u pravu, dovoljno je vidjeti ponašanje i izjave nadležnih na današnjoj konferenciji za tisak gdje Davor Božinović i njegovi kolege nisu znali odgovoriti na pitanje zašto se selektivno uvode mjere samoizolacije, odnosno, zašto se mjere uvode za BiH i Srbiju, a ne za Njemačku, Austriju, Italiju i sl.“, ističe predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar