Dio pregovora BiH s EU – politička pozadina ubojstva Joze Leutara

Dio pregovora BiH s EU – politička pozadina ubojstva Joze Leutara

Pozadina ubojstava potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića i doministra FMUP-a Joze Leutara bit će službeni dio pregovora BiH s EU ako BiH uopće započne pregovore. Politička pozadina tih ubojstava će se morati ispitati jer je to pitanje dijela poglavlja 23 u pregovorima, piše Večernji list.

Domaći izdajnici

Ovo je logičan zaključak jer je i istraga političke pozadine ubojstva premijera Zorana Đinđića službeni dio pregovora s EU o pravosuđu susjedne Republike Srbije. To je nedavno potvrdila voditeljica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević. Prema njezinim riječima, ovo pitanje je dio poglavlja 23. Istraga političke pozadine ubojstva premijera jeste službeni dio pregovora jer ne možete postići vladavinu prava i stabilnost institucija ako imate probleme koji se ne rješavaju, jer onda vi zapravo imate problem reforme pravosuđa, kazala je Miščević. U tom svjetlu treba promatrati i budući put BiH prema EU. Po svemu sudeći, kada se steknu uvjeti za pregovore, konačno će se morati rasvijetliti politička pozadina ubojstava bivšeg potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića i bivšeg doministra FMUP-a Joze Leutara. Podsjetimo, mučki ubijeni potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić bio je čovjek koji je sigurno u to doba bio jedan od najsposobnijih i najspremnijih da vodi ekonomsku obnovu i obranu BiH. Turajlić je ubijen 8. siječnja 1993. godine na punktu “Sijera 4” koji su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevske zračne luke.

Ubijen je u oklopnom vozilu UNPROFOR-a koji je zaustavila srpska vojska. Francuski vojnici otvorili su vrata transportera, a jedan od vojnika je ispalio rafal u Hakiju Turajlića. Nažalost, do danas nije otkriven zločinac. No, svakako su znakovite riječi Stjepana Kljujića, ratnog člana Predsjedništva BiH koji je prilikom obilježavanja godišnjice Turajlićeve pogibije kazao “ono što je Hakija Turajlić na početku zacrtao bilo bi sudbonosno danas da nije došlo do domaće izdaje”. Znakovite su Kljujićeve riječi koje se odnose na “domaću izdaju”. Isto tako politička pozadina kao ni nalogodavci i počinitelji nikada nisu otkriveni nakon atentata na doministra FMUP-a Jozu Leutara.

Političko-sudska trakavica

Počinitelji i nalogodavci tog zločina još uvijek nisu pronađeni iako se istraga o ovome ubojstvu vodi već 15 godina. Lažna svjedočenja potplaćenih svjedoka bila su temelj suđenja za ubojstvo Leutara, ali tadašnje sudsko vijeće u ovom predmetu je prepoznalo farsu i oslobodilo sve tada optužene za ubojstvo Joze Leutara. Iako se očekivalo kako će nakon toga biti suđeno ljudima koji su odgovorni za ovo ubojstvo, do toga nikada nije došlo. Atentat na Jozu Leutara izvršen je 16. ožujka 1999. godine u 7.50 sati u sarajevskom naselju Ciglane tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Leutar je preminuo 12 dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu, a istraga se pretvorila u beskonačnu trakavicu koja će, čini se, morati biti prekinuta kada BiH bude započela pregovore s EU, ali do tada još ima vremena.

Izvor:https://pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing