Direktor Zavod zdravstvenog osiguranja se odlučio da poduzetnicima i svojim osiguranicima i onako tešku situaciju, učini još težom

Direktor Zavod zdravstvenog osiguranja se odlučio da poduzetnicima i svojim osiguranicima i onako tešku situaciju, učini još težom

Sa portala Prava pacijenata koji promovira prava pacijenata u Bosni i Hercegovini obratili su se otvorenim pismom predsjedniku Vlade i ministru zdravstva HNŽ-a povodom prijetnji koje ZZO HNŽ-a upućuje poslodavcima vezano za uskraćivanje zdravstvenog osiguranja.

——————————————–

Obraćamo vam se sa Zahtjevom da žurno reagirate na priopćenje Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a prezentirano na press konferenciji Stožera HNŽ-a, a vezano za novinarski upit o slanju opomena poslodavcima, u kojima se uz prijetnje obustavom ovjere zdravstvenog osiguranja, pozivaju poslodavci da izvrše uplatu doprinosa. U potpunosti ignorirajući činjenicu da je velikom broju poduzetnika/poslodavaca uskraćeno pravo na rad, da velikom broju onih koji mogu raditi su drastično smanjeni prihodi, ali i činjenici da Vlada HNŽ-a nije javnosti predočila niti jednu mjeru vezano za oporavak gospodarstva i ublažavanje posljedica pandemije,  ZZO HNŽ-a se obraća poduzetnicima da redovno izvrše uplate doprinosa i prijeti uskraćivanjem zdravstvenog osiguranja.

Upućivanje ovakvog apela u ovakvim okolnostima je u najmanju ruku neetično, a o ekonomskom rezonu je suvišno i govoriti. Umjesto da svojim kolegama iz Vlade i Skupštine HNŽ-a uputi apel da ubrzaju proces donošenja potrebnih mjera za preživljavanje gospodarstava, da žurno preispita sve rashode Zavoda, direktor Zavoda se odlučio da poduzetnicima i svojim osiguranicima i onako tešku situaciju, učini još težom.

Kao i obično, Zavod selektivno primjenjuje zakone, a ovaj put u pitanju je čl. 87.  Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH:  „Obvezniku uplate doprinosa, kod koga se utvrdi da nije uplatio doprinos obustavlja se dalje korištenje zdravstvene zaštite po ovom zakonu, izuzev hitne medicinske pomoći.“ No, u ovom članku Zavod vidi samo obustavu, a zanemaruje činjenicu da se govori o pružanju „zdravstvene zaštite po ovom zakonu“.

Pitamo ZZO HNŽ-a, je li zdravstvena zaštita koja se trenutno pruža osiguranicima u HNŽ-u, usluga koju ste ugovorili sa zdravstvenim ustanovama, kada je u pitanju vrsta, obim i kvaliteta? Je li dijagnostika i propisivanje antibiotika telefonom u skladu sa Zakonom, je li poziv ostanite kući i dođite samo ako baš morate, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju? Naravno da nije i svi smo to prihvatili kao vanredne okolnosti i preporuku struke. Je li nas netko pitao sviđa li nam se taj model?!

Koliko danas koristi osiguraniku ovjerena knjižica i najnoviji model markice „made in ZZO 2020.“ u njoj, ako je cjelokupni zdravstveni sustav podređen stanju nesreće?! Zahtijevamo od ministra zdravstva i predsjednika Vlade HNŽ-a  da osude ovakvo ponašanje i spriječe nepotrebno izazivanje panike i dodatnog stresa kod građana HNŽ-a.

Također, apeliramo da Vlada HNŽ-a svojim odlukama osigura, da se za vrijeme trajanja stanja nesreće, onemoguće bilo kakve aktivnosti vezano za obustavu ovjere zdravstvenog osiguranja. Ne trebate puno razmišljati, pogledajte kako je postupio Zavod zdravstvenog osiguranja TK i bit će Vam sve jasno. Isti dan, kada je proglašeno stanje nesreće, na svojoj stranici su napisali: „obavještavamo sva osigurana lica da isti mogu odlaziti na preglede u javne zdravstvene ustanove, a da pri tome ne moraju imati ovjerenu zdravstvenu legitimaciju, niti apliciranu premiju osiguranja tzv. markicu.“

Naravno da ovo nije poziv na neplaćanje doprinosa, jer smatramo da će oni koji su neometano radili i nisu financijski ugroženi, izvršiti svoje obveze kao poslodavci. Sva eventualna kašnjenja moraju se tolerirati, jer se trenutno nalazimo u situaciji kada je vrlo upitna isplata bilo kakve plaće velikom broju djelatnika.

Sigurni smo, da ovakve objave i ucjene, neće doprinijeti da onaj poslodavac, koji je imao prihod ravan nuli, plati doprinose. Desit će se upravo suprotno, a to je masovno otpuštanje djelatnika koji će svoje pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivati putem Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a. Istovremeno, sa istog zavoda primat će naknadu za nezaposlene. E to je scenarij koji upravo Zavodu zdravstvenog osiguranja najmanje odgovara. Sada, kada poduzetnicima treba vjetar u leđa, Zavod im svojim postupcima širom otvara vrata Zavoda za zapošljavanje.

Zaboravljate, da je realni sektor taj koji stvara dodatnu vrijednost kreira nova radna mjesta, potrošnju i rast, puni proračun iz kojeg Zavod financira usluge za osiguranike, ali i isplaćuje sebi plaće. Možda će upravo smanjenje prihoda, napokon potaknuti Vladu HNŽ-a da se ozbiljnije pozabavi rashodima ZZO HNŽ-a. Podsjećamo, sukladno statutu Zavoda,  Zavod, između ostaloga,: …“ u suradnji s Ministarstvom zdravstva županije, obnaša nadzor i financijsku kontrolu poslovanja zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih djelatnika u svezi s zaključenim ugovorima za tekuću godinu.“ (čl.11. Statuta ZZO HNŽ_a).

Tko zna, možda korona napokon osigura da novac prati pacijenta, a da najviše novca dobiju one ustanove i oni liječnici koji naviše i najbolje rade. Oni koji provode politiku plaćanja paušalima, a istovremeno kriju od javnosti ugovore sa zdravstvenim ustanovama, su korona našeg zdravstvenog sustava i to kronična verzija! Od vas gospodo Opsenica i Herceg očekujemo žurnu reakciju, samo bez „pranja ruku“, molimo, navodi se na kraju otvorenog pisma kojega potpisuje Marin Bago, predsjednik Mreže Naše društvo.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar