" Diva Grabovčeva " gostuje u Klisu i Trilju

" Diva Grabovčeva " gostuje u Klisu i Trilju

U organizaciji  Kulturno-sportskog centra Prozor Rama članovi KUD-a "Hrvatska sloga" iz Prozor  Rame gostovat će u Trilju  18.srpnja  na Pučkoj fešti u čast proslave Gospe Karmelske, gdje će kao glavni gosti izvesti predstavu Diva Grabovčeva, a dan ranije predstavu će izvesti u Klisu u okviru Kliškog ljeta.

Iako je ova drama postala na svojevrstan način simbol Rame valja podsjetiti na činjenice o Divi Grabovčevoj i realizaciji projekta. Sami lik Dive Grabovčeve  svima je više-manje poznat. Nije to obična lokalna priča iz zabiti lokalnih ispaša već inačica široko rasprostrte legende o djevojci koja je radije poginula nego podlegla napastovanju nemilog nasilnika.

Po tom događaju i scenariju urađena je ova drama. I to na inicijativu prof. Zorana Stojanovića i dramske sekcije KUD-a "Hrvatska sloga". Adaptaciju tekstova sačinio je nastavnik hrvatskog jezika i književnosti Milan Topić ,te dramaturg iz Travnika Anto Bilić kao glavni redatelj, osoba koja je dobrovoljno dovršila i izbrusila ovu predstavu. Drama sve više plijeni pozornost diljem BiH i Hrvatske.

Scenarij za predstavu su napisali Blago Karačić i Ivan Aralica, a redateljsku palicu je preuzeo Anto Bilić.

Iako su glumci amateri, dojučerašnji srednjoškolci a danas studenti, svoje uloge igraju kao pravi profesionalci, te dobivaju samo pozitivne kritike.

Priča o Divi Grabovčevoj i danas snažno progovara o temeljnim ljudskim vrjednotama, kao i o trnovitoj povijesti hrvatskog naroda.

I domaćini i gosti se nadaju da će ovo biti  početak uspješne , dugotrajne i plodne  suradnje  u svim segmentima kulturnog života ovih općina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar