Diva: Prva opera hrvatskog naroda u BiH

Diva: Prva opera hrvatskog naroda u BiH

''Diva bi trebala biti prva opera hrvatskog naroda u BiH. U Hrvatskoj imaju svoju nacionalnu operu, u BiH nema ovako nešto ni na hrvatskoj nacionalnoj ni na državnoj razini'', rekao je don Dragan Filipović idejni začetnik prve opere koja će nastati u Hercegovini.

Don Dragan je sam napisao glazbu za operu, dok je tekst za operu napisao fra Ante Marić. Opera govori o Divi Grabovčevoj, djevojci koja se nije željela udati za turskog bega koji je na kraju ubije.

Na operi, koja je predstavljena u ponedjeljak u HKD herceg Stjepan Kosača u Mostaru, sudjelovat će oko 15-tak solista, zbor, te orkestar. Pred glazbenicima je dugotrajan proces vježbanja, jer kako kaže don Dragan glazbu koje ima preko 70 minuta treba izvježbati, a treba ''naučiti i glumiti i pjevati''.

Fra Ante Marić je rekao kako je tekst za ''Divu'' napisao prije par godina i objavio u Vitku. Don Dragan je potom uzeo cijeli tekst i uglazbio ga.

''Prošle godine u lipnju don Dragan me zovnuo i rekao kako je ''Diva'' gotova i kako trebaju samo ulje, sirće, vegeta, sol'', rekao je fra Ante dodavši kako mu je tema Dive Grabovčeve ''uvijek bila negdje u duši''.

''Najdraže mi je bilo kad je don Dragan rekao da u Mostaru ima zbor, orkestar i sve ostalo kako bi mogao napraviti operu. Svako njegovo djelo je bilo lijepo prihvaćeno i vjerujem da ovo neće ostati samo za njegovog života'', rekao je fra Ante.
Opera o Divi Grabovčavoj posvećena je prerano preminuloj pjevačici Ines Zovko.

''Operu sam posvetio našoj bivšoj pjevačici Ines Zovko, pjevačici u zboru koja je prošle godine prema našim ljudskim shvaćanjima prerano otišla s ovoga svijeta'', rekao je don Dragan.
bljesak.info/RZ

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar