• Do kada nije kasno orezivati voćke i kako ih pravilno orezati
  • Do kada nije kasno orezivati voćke i kako ih pravilno orezati

Do kada nije kasno orezivati voćke i kako ih pravilno orezati

Do kada nije kasno orezivati voćke? Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste voća koje želite orezati, kao i od klimatskih uvjeta  i drugih čimbenika koji utječu na rast i razvoj vašeg voćnjaka. Najbolje vrijeme za orezivanje voća je tijekom zime, kada se voćke nalaze u stanju mirovanja.

Za voćke koje plodonose u proljeće (npr. kajsije, breskve, trešnje), najbolje vrijeme za orezivanje je nakon što prođe opasnost od mraza, obično krajem veljače  ili početkom ožujka. Ovo će pomoći u poticanju rasta novih izboja i osigurati zdrav rast voćke, piše Agrosavjet.com

Za voćke koje plodonose u kasno ljeto (npr. jabuke, kruške), najbolje vrijeme za orezivanje je nakon što prođe opasnost od smrzavanja, obično u ranu zimu (krajem studenog ili početkom prosinca).  Ovo će pomoći u poticanju rasta novih izboja i osigurati zdrav rast voćke, ali i osigurati da će se voćka oporaviti od orezivanja prije nego što počne rasti voće.

U svakom slučaju, preporučljivo je provjeriti specifične upute za orezivanje za vašu vrstu voća, jer neke vrste voća mogu zahtijevati drugačije postupke orezivanja ili različite vrijeme orezivanja.

Pravilno orezivanje

Za dobre prinose i prozračne krošnje voćaka potrebno je redovno vršiti rezidbu grana.

Ključ uspjeha za bolji prinos voća po stablu jeste  redovna ali i pravilna rezidba.

Počet ćemo od jedne grane. Jedno od ključnih pravila za rezidbu je da uvijek orezujete grane neposredno iznad pupoljaka, koje će se naknadno transformirati u nove izdanke. Stoga je vrlo važno paziti u kojem smjeru pupoljci “gledaju”, jer će u budućnosti u istom smjeru rasti novi izbojci. Prikraćivanje ljetorasta treba izvršiti neposredno iznad pupoljka, 2-3 mm, sa blago zakošenim rezom prema sredini pupoljka. Na primjer, ako želite oblikovati krunu samostojećeg grma, grane treba podrezati blizu pupova, koji su orijentirani prema van kako bi otvorili središte.

Pogledajte skice: 

 

pravilno orezivanja grana

Nepravilan rez nad pupoljkom
Pravilan rez nad pupoljkom
Prikraćivanje ljetorasta na gornji pupoljak
Prikraćivanje ljetorasta na gornji pupoljak (ima vertikalan rast što dovodi do zatvaranja krošnje)
Prikraćivanje ljetorasta na donji pupoljak
Prikraćivanje ljetorasta na donji pupoljak (omogućava otvaranje koršnje u širinu)
Sada kada ste vidjeli kako pravilno orezati granu, pogledajte šta sve treba odstraniti rezidbom:
  1. Vertikalne grane koje konkuriraju provodnici
  2. Grane koje rastu k tlu
  3. Bočne grane koje su blizu jedna drugoj
  4. Vodopije koje rastu iz stabla
  5. Uspravni prirast “jahači” na bočnim granama
  6. Niske grane
  7. Izdanci
Skica krošnje sa granama obilježenim brojevima (1-7) koje treba orezati/Izvor: Agrosavjet.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar