Dobar primjer: Obitelj Grčević uzgaja koze

Dobar primjer: Obitelj Grčević uzgaja koze

Ima na selu ljubavi i romantike, ali ima i jako puno posla. No sve se stigne, a život u gradu ne bih mogla ni zamisliti, uz široki osmijeh priča nam Jelena Grčević (28), koja se u Gradec Pokupski doselila iz Čeha, sela pokraj Zagreba.

No u tom selu, pojasnila je, nitko se nije bavio proizvodnjom i poljoprivredom ni dok je bila djevojčica, a jedine životinje koje su ljudi uzgajali bile su kokoši. U Zagrebu se školovala za pedikerku i frizerku, a nešto prije mature upoznala je supruga.

– Upoznali smo se prije 10 godina u disko klubu, na prvi pogled je proradila kemija i svidjeli smo se jedno drugome. Hodali smo dvije godine, a onda je spontano došao i brak – nastavlja Damir Grčević (33), koji je uz roditelje odrastao na farmi koza.

Njegovi roditelji počeli su proizvoditi kozji sir prije više od 40 godina jer su u tome prepoznali potencijal, a uz petero djece život na selu uz vlastitu proizvodnju činio im se idiličnim. Osvajali su brojne nagrade za sireve, širili tržište te zahvaljujući tome sagradili kuću i othranili djecu.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

No nitko od djece nije se planirao nastaviti baviti njihovim poslom pa im je zasjalo sunce kad je na vrata stigla Damirova tadašnja djevojka, a današnja supruga.

– Dolazila sam k njemu još dok smo hodali i jednostavno me sve to privuklo. Koze su predivne, a kozlići su preslatki i više slične kućnim ljubimcima nego domaćim životinjama. Bilo mi je komplicirano kad sam se zaposlila putovati svaki dan na posao. Kad sam se doselila Damiru nakon svadbe, prije osam godina, shvatila sam da uživam u proizvodnji sira i bavljenju seoskim gospodarstvom – kaže Jelena.

Ljubav je naš zajednički život u ovoj predivnoj idili, bez stresa. To je kad možeš biti s nekim tko ti je uvijek podrška, kaže Kosjenka Mikulčić (30) iz Pule, koja s dečkom Denisom Babićem (31), nakon svakodnevnih poslova u Poreču, “pobjegne” na ranč koji su stvorili svojim rukama.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ljubav ih je vezala za selo i životinje na ranču koji zajedno vode u mjestu Mugeba kraj Poreča. Svoju vezu će početkom svibnja okruniti upravo na ranču, a Denis će, baš kao princ, dojahati na bijelom konju. Vjenčat će se u obližnjoj seoskoj crkvici, a potom će se slavlje nastaviti na ranču. Njih dvoje su zajedno pune tri godine. Ranč imaju dvije, a kad su stigli, to je bila tek zapuštena parcela sa starim maslinikom. Sve su pretvorili u pravu idilu, dolinu konja, ali i drugih životinja koje su udomili.

– Na našem ranču od 15.000 četvornih metara imamo šest konja, od kojih su pet naših. Imamo i dvije ždrijebne kobile tako da nam za oko dva mjeseca stiže prinova. Imamo zečeve i mačke, a njima društvo pravi i pas – kažu.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Upoznali su se u Poreču. Kosjenka je došla iz Pule u Poreč kao trenerica veslanja. Kao kineziolog po struci dobila je posao u porečkom veslačkom klubu, u kojem je upoznala Denisa. Ona ga je počela trenirati i planula je ljubav.

– Ona je bila i ostala moja trenerica. Inače sam pravi gradski dečko, isto kao i ona, ali nas je ljubav spojila na selu – kaže Denis.

Ona odmalena voli konje, a jaše od svoje 11. godine. Denis je tek počeo jahati, a Kosjenka ga podučava. On joj bezuvjetno vjeruje pa je učenje time lakše.

– Na ranču organiziramo terapijsko jahanje za djecu, školu jahanja, idemo na razne turnire i pokrivamo puno disciplina – kažu.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ona inače radi u porečkoj školi kao asistentica u nastavi i predaje u Univerzalnoj sportskoj školi u Poreču, a Denis radi uredski posao u jednoj tvrtki.

Njihov ranč je bijeg od svakodnevice, grada i užurbanog tempa života. U tome miru provode zajedničko vrijeme i uživaju u prirodi i ljubavi.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Spojila nas je ljubav prema životinjama, sportu, stvaranju nečeg zajedničkog. Nismo požalili. Cijeli život sam tražio nekoga s kim ću zajednički stvarati. I onda smo došli na zapuštenu parcelu punu drače te sami, s trimerom i motornom pilom, stvorili svoje malo carstvo. Do tada nisam ništa znao o građevinskim radovima. Nisam znao upaliti ni motornu pilu. Kako se barata pilom i trimerom učio sam preko YouTubea. Kosjenka je nakon toga projektirala kakvu štalu želi, a ja sam je rukama napravio za nju, za nas – rekao je ponosno Denis.

 

/Izvor: 24sata.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing