• Dobar primjer: Obiteljski biznis na Zrmanji o kojem je izvještavao i Discovery: Očuvali smo radna mjesta
  • Dobar primjer: Obiteljski biznis na Zrmanji o kojem je izvještavao i Discovery: Očuvali smo radna mjesta

Dobar primjer: Obiteljski biznis na Zrmanji o kojem je izvještavao i Discovery: Očuvali smo radna mjesta

Ideju o pokretanju projekta aktivnog odmora na području opustošene Zrmanje, Đuro Župan počeo je razvijati još prije 24 godine. Za njega to nije bila samo biznis ideja, radilo se o definiranju vlastitog identiteta i identiteta njegove obitelji.

“Htio sam pokrenuti žile u krvotoku ovog prostora”, govori Župan, “Odlučio sam krenuti s adrenalinskim sportovima koji su u to vrijeme bili novitet na ovim prostorima. Međutim, to su sportovi koji su značajni u europskom načinu života”, objašnjava nam Župan početak onoga što danas ponosno zove putnička agencija Riva rafting centar.

Naime, Župan je bio prvi zapovjednik Specijalne jedinice policije Poskoci, a kad se nakon rata vratio na svoju očevinu u Kruševu, zatekao je zgarište obiteljske kuće. Njegov cilj bio je zapušteni prostor, kojeg nitko nije gledao kao investiciju, pretvoriti u prostor u kojem se može živjeti i razvijati. Tvrtku je otvorio 2002. sa samo jednim čamcem i opremom za jednu posadu. U samo četiri godine opustošeno područje pretvorio je u europsku igraonicu aktivnog turizma. Danas više od 200 tisuća turista u sezoni dolazi u ovo područje! Uz to surađuje s petanestak kooperanata, manjim gastro gospodarstvima koji upotpunjuju sadržaj te s desetak turističkih agencija.

“Tu smo održali prvu hrvatsku rafting regatu u dužini od 14 kilometara. Nastavili smo s manifestacijama i ubrzo su se pojavile filmske kuće poput Discoveryja koje su se tematski i znanstveno zainteresirale za ovaj prostor”, govori nam Župan. Uskoro je osim raftinga, kajakarenja i vožnjom brodom, ponuda proširena na seosko gospodarstvo Mićanovi dvori u sklopu kojeg se nalazi restoran, mobilne kućice i mini-kamp. Posvetio se i održivom razvoju turizma pa je pokrenuo Zrmanja Adventures Festival s namjerom zaštite netaknute prirode.

Kao i svake godine dosad, sredinom ožujka ove godine sve je bilo spremno za otvaranje sezone, a tada je došla obavijest koja je sve zaustavila: pandemija koronavirusa.

“U trenutku kad smo sve zatvorili, nismo znali što će se događati i sljedećih 15  do 20 dana bili su zrakoprazni prostor u kojem nitko na svijetu nije znao što će se događati. Morali smo se na brzinu reorganizirati”, prisjeća se Župan.

Prihodi su im pali za 90 posto i postojala je opasnost da će morati otpuštati zaposlenike. Uz gospodarske mjere očuvanje radnih mjesta dobili su vjetar u leđa. “Mogli smo početi raditi na planu B. Ono što nam je najvažnije u cijeloj priči je to što smo uz mjere dobili ekonomsku, pravnu i psihološku sigurnost da netko stoji iza nas. To je bilo jako važno u tom trenutku”, govori nam Župan.

Župan je odlučio iskoristiti mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Dobio je potpore za pet stalnih zaposlenika te je tako uspio zadržati sve svoje radnike. Nakon toga je zaposlio još dvoje novih radnika te je u lipnju podnio zahtjev i za njih u iznosu potpore od 4000 kuna po radniku. Osim toga, pravovremeno je reagirao i otkazao manifestacije i rane bookinge.

Nakon što se ponovno vrate na noge, sljedeća faza koju se nadaju realizirati već sljedeće godine je sportska akademija koja bi obučavala trenere i pozivala školsku djecu na rekreaciju.

“Puno sam se puta tijekom života našao u situaciji koja se na prvu činila bezizlazna, no život me naučio da se rješenje ipak može naći”, zaključuje Župan.

 

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar