Dobiva li FBiH predsjednika i potpredsjednike, je li većina na testu

Dobiva li FBiH predsjednika i potpredsjednike, je li većina na testu

Na sjednici Zastupničkog doma ovog utorka konačno bi trebalo biti jasno tko će biti predsjednik i potpredsjednici Federacije. Nakon što kandidati za ove pozicije Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo ni poslije četvrtog pokušaja nisu uspjeli iznaći dogovor kako podijeliti pozicije, glasanjem zastupnika bi se trebao dobiti odgovor na to pitanje. To će ujedno biti i ispit za političku saradnju stranaka Osmorke i HDZ-a BiH, a za SDA odgovor na pitanje može li se bez ove stranke stvarno formirati vlast.

Pred zastupnicima je zadatak da glasaju, no za potvrđivanje odluke neophodna je većina, koju trenutno čine stranke Osmorke i HDZ BiH. U SDP-u sigurni – odluka ni teoretski ne može biti blokirana

“Mi kao SDP ćemo podržati načelni dogovor koji je postignut između dvoje od troje kandidata za predsjednika Federacije – to je da Bradara bude predsjednica, a ostalo dvoje potpredsjednici. Mi očekujemo da će ta odluka biti donesena, a naredni korak je imenovanje mandatara Vlade FBiH i to je nešto što će izazvati određene političke turbulencije”, kaže Damir Mašić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH.

A turbulencije nisu strane ni među redovima Osmorke

Ipak, najviše se prstom upire u Stranku za BiH i NES. Sumnja se da nerijetko ne dijele isti stav sa političkim partnerima. Ipak, takve spekulacije iz Stranke za BiH negiraju. Iako iz NES-a odgovora na naše upite nije bilo, kako saznajemo, večeras se očekuje sastanak predsjedništva ove stranke. Iz Stranke za BiH tvrde da se vode politikom deblokade Federacije, te da samo tako motivisane poteze mogu podržati.

“Stranka za BiH je posvećena procesima odblokiranja FBiH – smatramo da je to prioritet svih prioriteta. Naš cilj je da se ovaj proces implementacije izbornih rezulata provede čim prije – da Federacija BiH dobije novu, funkcionalnu Vladu”, ističe Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH.

A od funkcionalne vlade dijeli nas raspodjela pozicija, prvenstveno za predsjednika i potpredsjednike FBiH

Na pitanje šta će biti sljedeći korak ukoliko većina zakaže, odgovor je jasan – bit će potrošeno još vremena i dalje ćemo imati Vladu iz starog mandat, a štetu će plaćati porezni obveznici, građani. Međutim, u reakciji visokog predstavnika Christiana Schmidta mnogi vidi izlaz i rješenje. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković od njega očekuje da, kako tvrdi, raspetlja ono što je zapetljao: “Ne može, čovječe – u 7:05 si promijenio pravila igre, svi znaju da ja tako mislim i doveo si u poziciju da odlučuje samo SDA, čak ni HDZ, HDZ bi po starom modelu imao isto tako ruke i prohodnost, a i mi bismo sa trećinom. U ovoj novoj konstelaciji nema zato što je Schmidt donio odluku koja nije funkcionalna”.

Dok Konaković međunarodnu zajednicu krivi da ide na ruku SDA, iz ove stranke uputili su oštre riječi protiv potencijalnih namjera visokog predstavnika da nameće rješenja. Kažu, u takvim potezima vide samo jedan cilj – da se zaobiđe volja Kluba Bošnjaka.

Također smatraju da se nisu stekli uvjeti za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, podcrtavši da se Ustav FBiH i izborna volja građana ne smiju kršiti:

“S obzirom na to da još nije postignut dogovor političkih subjekata bez kojih nije moguće formiranje entitetske izvršne vlasti, SDA ističe da se nisu stekli uvjeti za izbor predsjednika FBiH. Izbor predsjednika FBiH u takvim okolnostima, a naročito izbor predstavnice stranke koja je u protekle četiri godine blokirala demokratske procese u FBiH, značio bi usložnjavanje situacije i produbljivanje krize izazvane blokadama u implementaciji rezultata općih izbora održanih 2018”.

Dodaju i da je nepoznanica kako će proces glasanja teći – hoće li će za predsjednika biti izabran onaj tko bude imao najviše glasova ili će se glasati za konkretno predloženog kandidata ili na neki treći način? Ono što je dobro poznato je činjenica da je za formiranje Vlade Federacije potrebna saglasnost sva tri člana rukovodstva, predsjednika i potpredsjednika. To znači da svaki od njih može onemogućiti formiranje izvršne vlasti.

U takvom scenariju očekuje se intervencija Christiana Schmidta, što nije nemoguće očekivati. Jer – upravo je američki ambasador Michael Murphy još ranije naglasio da odgovor na moguće blokade imaju.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing