Doboj: Poplava otkrila masovnu grobnicu, žrtvama ruke bile vezane žicom

Doboj: Poplava otkrila masovnu grobnicu, žrtvama ruke bile vezane žicom

Rijeka Bosna se povukla i razotkrila zastrašujući prizor – posmrtne ostatke dviju osoba, čije su ruke žicom vezane na leđima. Tijela su bila položena potrbuške. '''Žrtve su pronašli radnici Elektrodistribucije prilikom sanacije elektromreže, a posmrtni ostaci nalazili su se na površini terena jer je voda uslijed bujice, uslijed ovih poplava odnijela površinski sloj zemlje', rekla je Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH.

Stručnjacima nije trebalo dugo da posmrtne ostatke povežu s nemilim događajima iz prošlosti. Vjeruju da je poplava razotkrila masovnu grobnicu iz srpnja 1992. godine, za kojom se dosad neuspješno tragalo.

'Nekih 400 metara uzvodno od ovog mjesta nalazi se željezni most, gdje je prema našim informacijama ubijeno 16 Bošnjaka iz mjesta Jablanica, na području Maglaja', dodaje Čengić.

U ranijim ekshumacijama pronađene su četiri žrtve. Posmrtni ostaci još dviju osoba poslani su na DNK analizu u Visoko. Za preostalim Bošnjacima koji su nestali prije 22 godine, potraga se nastavlja. Područje opustošeno nedavnim katastrofalnim poplavama, pretražuje se ručno i bagerima.

Izvor: http://dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar