Dobra vijest za desetke tisuća građana RH: Oprost duga i zabrana izbacivanja iz kuća od 1. siječnja

Dobra vijest za desetke tisuća građana RH: Oprost duga i zabrana izbacivanja iz kuća od 1. siječnja

MINISTAR financija sinoć je u emisiji HTV-a Otvoreno rekao kako od 1. siječnja 2015. godine kreće oprost duga socijalnim slučajevima, ali je otkrio i kako će uvesti instrument da se ne može građane izbaciti iz kuće!

"Radi se o ljudima koji nemaju imovine niti ušteđevine, koji su u blokadi duže od godine dana, nezaposleni, koji su primatelji socijalne pomoći… Još se ne zna točna brojka", kazao je Lalovac.

"Moramo uvesti instrument da ne možete čovjeka izbaciti iz kuće, da ne možete čovjeku reći niste mi platili treću ratu, pa onda, kao što su naveli jedni vjerovnici, da će do zadnje kapi nečega naplatiti taj dug. To su rekli vjerovnici u razgovoru s nama, to je nedopustivo!", dodao je Lalovac ne želeći otkriti tko je to rekao no otkrio je kako su razgovori bili dosta mučni.

Dogovoreno je da država i državne tvrtke opraštaju do 25 tisuća kuna duga, banke 10,  i telekom operateri 10. Telekomi su načelno pristali, no još se moraju dobiti potvrdi uprava i nadzornih odbora.
Prema ranijim informacijama te mjere mogle bi obuhvatiti oko 60 tisuća građana. 

Banke su pristale na dogovor s Vladom, prema kojemu bi im se oprošteni dugovi priznali kao trošak, a što bi im donijelo porezno rasterećenje.

index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar