Dobre vijesti za umirovljenike: Minimalna mirovina bit će 400 maraka

Dobre vijesti za umirovljenike: Minimalna mirovina bit će 400 maraka

Zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja (PIO/MIO) FBiH za povećanje mirovina u ovoj godini planira dobro odriješiti kesu te u tu namjenu izdvojiti 90 milijuna KM, doznaje Dnevni avaz.

Retroaktivna isplata 

Iz Zavoda PIO potvrdili su da će od 15. travnja doći do redovnog usklađivanja mirovina koje je predviđeno novim Zakonom o MIO-u, a koji je na snagu stupio 1. ožujka prošle godine. Ovim povećanjem od tri do 3,5 posto bit će obuhvaćeni svi umirovljenici u FBiH osim oni koji imaju najveća primanja od 2.174 KM, a takvih je oko 500 od ukupno 413.000 korisnika.

Iz Zavoda tvrde da su stvoreni svi uvjeti za rast mirovina.

– Zakonom je predviđeno da se usklađivanje izvrši po objavi službenih podataka o rastu realnog BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Mi ćemo nakon njihove objave donijeti odluku i spremni smo primijeniti povećanje – potvrdio nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda PIO/MIO.

Inače, isplata će se vršiti retroaktivno. Tako bi na umirovljeničkim čekovima koji budu dijeljeni 5. svibnja trebalo biti i više novca, a rast od tri do 3,5 posto obuhvatit će mirovine za prva četiri mjeseca u godini.

Izvanredna povećanja

Kako navodi Kvesić, to će biti peto povećanje po odredbama novog Zakona.

Podsjećamo, u veljači je izvanrednim povećanjem minimalna mirovina porasla za 11 KM, odnosno 3,2 posto, i sada iznosi 359 KM, a s novim povećanjem koje će uslijediti za mjesec, trebala bi biti oko 370 KM.

Plan je da se minimalna mirovina poveća na 400 KM, a to će biti moguće zbog narednih izvanrednih povećanja koja su predviđena novim Zakonom.

Isplata iz Proračuna

Podsjetimo, od siječnja 2020. godine prijeći će se na tzv. trezorski sustav kojim će se nedostajuća sredstva za isplatu mirovina osiguravati iz Proračuna FBiH.

– Novim Zakonom o MIO, koji je stupio na snagu u ožujku, predviđeno je da se sva nedostajuća sredstva osiguraju iz proračuna do petog u mjesecu – pojašnjavaju iz Zavoda i dodaju da će to biti garancija isplate mirovina bez obzira na to kakav bude priljev sredstava.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing