Dočekajte zimu snažni i zdravi: čuvari imuniteta koji se moraju naći na vašim tanjurima
Dosad smo nebrojno puta čuli upozorenja liječnika da je zdravlje čovjekova imunološkog sustava ključno u borbi protiv vanjskih i različitih patološlih procesa u organizmu. Stoga se snažnim i zdravim imunološkim sustavom možemo uspješno suprostaviti narušavanju ravnoteže u tijelu, a koje uzrokuju metaboličke aktivnosti u stanicama.
No, imunitet će oslabjeti i u nekim životnim situacijama, te tijekom starenja. Na to će utjecati preopterećenje na poslu, brige, posljedice akutnih bolesti i iscrpljenosti. Ipak bismo se trebali pridržavati nekih pravila kojima ćemo osnažiti svoj imunološki sustav i kad smo zdravi i smireni.
Da bismo ga očuvali, pomoći će konzumiranje nekih namirnica, ali i izbjegavanje drugih koje ga „troše“. Otud i preporuka da se za povećanje obrambene sposobnosti organizma jedu hranjivi i lagani obroci, koji sadrže složene ugljikohidrate (tjestenina, riža, krumpir i kruh), važne masne kiseline (sjemenke sezama), esencijalne aminokiseline (soja), minerale (cink, bakar, selen) i vitamine (A, B6, C i E).
Pritom treba znati da se vitamini topivi u vodi (skupine B i vitamin C) ne mogu značajno uskladištiti u čovjekovu tijelu, pa su kraćeg roka trajanja i brže se izlučuju. To je razlog više da se za njih mora naći mjesta u dnevnim obrocima, ali se još ne bi smjelo zaboraviti ni na vitamine topive u ulju (A, D, E i K) koji se u organizmu dobro resorbiraju preko crijeva.
No, taj se prijenos može poremetiti zbog bolesti probavnog sustava, žuči i gušterače. Stoga se moraju konzumirati veće količine namirnica koje sadrže te vitamine, ili uzimati posebne dijetetske preparate u čijem sastavu imaju značajno mjesto.
Metabolizam masti
Ipak posebno treba naglasiti da je četverolist vitamina A, B6, C i E najvažniji osnaživač i čuvar čovjekova imunološkog sustava.
Tako i da vitamin A čine različiti oblici jednog kemijskog spoja, koji je nazvan retinoična kiselina. Pod tim se pojmom podrazumijeva skupina A vitamina, a važan je za formiranje i održavanje vida iosigurava razinu imunokompetentnih stanica u cirkulirajućoj krvi. Izvori su mu mlijeko, jaja i mliječni proizvodi, te povrće i voće. Ponajprije, zeleno lisnato (špinat, blitva, brokula) i žuto (mrkva, bundeva i marelica) bogato beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Istodobno je vitamin B6 ili piroksin neophodan za dobro iskorištavanje proteina ili bjelančevina, a važnu ulogu ima i u metabolizmu lipida ili masti. Najviše ga ima u jetri, kvascu, mahunarkama, mlijeku i žitnim klicama.
Reprodukcija i mladost
Kad je riječ o vitaminu C – askorbinska kiselina sudjeluje u stvaranju kolagena, povećava iskorištavanje željeza iz gastrointestinalnog trakta, osigurava pravilnu obranu organizma jačajući imunološki sustav i djeluje u otklanjanju štetnih učinaka slobodnih radikala. Stoga njegov nedostatak uzrokuje pad obrambenih sposobnosti organizma i dovodi do infekcija. Izvori su mu voće (šipak, limun, naranča, mandarina, trešnja i dr.) i povrće (paprika, peršin, kupus, rajčica i dr.).
Vitamin E ili spojevi tokoferoli bitna su hranjiva tvar iz skupine antioksidansa, koji „čiste“ slobodne radikale nastale u redoks reakcijama u tijelu. Taj je vitamin važan i u održavanju osnovnih životnih funkcija (reprodukcije i mladosti).
slobodnadalmacija.hr |