DODIK: BiH je nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe’

DODIK: BiH je nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe’

Predsjednik bh entiteta Republika Srpske Milorad Dodik poručio je da ne želi biti političar sadašnjeg vremena koji će na bazi povijesne zablude i prevare kakva je bila Jugoslavija praviti još jednu zabludu o BiH kao mogućoj zemlji, jer je “BiH nemoguća, nepotrebna i nepoželjna za Srbe”.

-Bez obzira na to koliko njih sa strane – velikih i snažnih, govorilo nama da je to jedino moguće, ja ne želim da kažem da je to jedino moguće”, rekao je Dodik u emisiji “Ćirilica” na beogradskoj TV Hepi. On je podsjetio da su Srbi 1991. godine ušli u pokret koji je “gurao” nezavisnu državu Republiku Srpsku, a na kraju tog rata 1995. godine pristali na Daytonski mirovni sporazum da bi se uspostavio mir, vjerujući da srpska autonomija neće biti dodirnuta. Međutim, kako je istaknuo, srpska autonomija je oskrnavljena u znatnom obimu.

-Mi ništa nismo imali od BiH svih ovih 20 i nešto godina. Imali smo samo stalne atake na našu slobodu, na naša prava, institucije. Naravno da strancima to /srpska autonomija/ ne odgovara, svi koji dolaze isključivo rade na projektu centralizacije BiH”, rekao je Dodik.

On je odbacio tvrdnje da Republika Srpska ruši BiH, objasnivši da to sve vrijeme čine stranci i Bošnjaci. Prema njegovim riječima, u BiH nema nijednog konsenzusa tri naroda, već su sve, pa i oktroirani ustav, nametnuli stranci i to je zemlja sa potpuno podijeljenim društvom na više razina – i po nacionalnim osnovama, i po entitetima, pri čemu je u Federaciji 10 županija. “Daytonski sporazum je `razvaljen` u znatnom obimu strancima, ne našim ponašanjem nego visokih predstavnika. Njihov cilj je unitarna i centralno uređena BiH, a to može ako se smanje nadležnosti Republike Srpske. To su sve činili do 2006. kad smo mi preuzeli vlast i rekli dosta, pa nisu vjerovali i prijetili su da me smijene sa mjesta predsjednika Vlade – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o 40 Britanaca koji su ušli u BiH, Dodik je ukazao da je to, između ostalog, i dokaz da u BiH ne postoji nikakav suverenitet, jer da postoji ne bi bilo moguće da dođu strani vojnici, a da nitko o tome ne zna, ni Predsjedništvo, ni Vijeće ministara, ni Ministarstvo obrane.

-Tu postoji vojna jedinica Altea – koju čini oko 2.000 vojnika europskih zemalja i to je ograničen broj, ali su oni, pod izgovorom da jačaju tu strukturu, iz Velike Britanije poslali navodnih `40 vojnika`, a u stvari to je 40 specijalaca obučenih za društvene mreže, za stvaranje panike, a navedeno je da dolaze da pomognu navodno, fer i poštene izbore”, rekao je Dodik.

Objasnio da je svih tih 40 Engleza raspoređeno u Republici Srpskoj i da je njihov cilj on i grupa ljudi koji nisu spremni da mašu glavom na sve što kažu.

-Nisu tražili kontakt s vlastima u Banjaluci. Viđaju se sa nekim svojima, koji dijele te vrijednosti i kojima su privilegije koje dobivaju, važnije nego državni status”, rekao je Dodik. Dodik je istaknuo da među Francuzima i Englezima ima časnih pojedinaca, ali da je povijest pokazala da su Englezi u čitavom prošlom i pretprošlom stoljeću “vršljali po ovoj teritoriji i pravili razne podmetanja Srbima”.

On je podsjetio da je Englez Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik, bio korumpirana osoba, koja je kupila kuću u BiH za 150.000 KM, a onda su je za 1,5 milijun KM kupili muslimani od njega, što je bila cijena za usluge koje im je pravio. Dodik je rekao da je međunarodni faktor, prije svega Asshdown, imao unaprijed pripremljen izvještaj o bošnjačkim žrtvama u Srebrenici, o čemu svjedoči da je svega dva mjeseca proteklo od trenutka pojavljivanja zahtjeva do završetka izvještaja.

“Imali su pripremljeno izvješće i trebala im je samo formalizacija, a za to je predodređena da bude tadašnja Vlada Republike Srpske, koji su odlučili staviti svoje potpise. Mnogo makinacija ima, a jedna od njih je da za broj od 8.700 ljudi, nije rečeno da su poginuli, nego da su nestali. Nijedna sudska presuda u Hagu nije potvrdila taj broj, uvijek govorila o manjem broju- rekao je Dodik.

On je istaknuo da nevladina organizacija “Majke Srebrenice” jesu dio stradalničkih obitelji, ali da one prelaze liniju i postaju političko udruženje.

-Najgore je što muslimani sve vrijeme sebe grade kao žrtve i neminovno i iz te percepcije, koju su sami nametnuli, povlače potpuno apsurdne i nelogične poteze i idu iz krajnosti u krajnost. Oni kažu – mi smo za BiH i da je branimo, a onda sve što čine rade protiv te BiH, govoreći nama pa i Hrvatima da BiH nije za njih-ocijenio je Dodik.

On je podsjetio i na jezik mržnje kojim se služe i islamski vjerski velikodostojnici, kakav je bio nekadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

-Reis Cerić je rekao da Srbi mogu otići iz BiH i na opancima ponesu malo zemlje. Moj odgovor njemu je bio da Srbi sada hodaju u cipelama i da ako budemo išli iz BiH, nećemo odnijeti grumen zemlje, nego ćemo odnijeti 49 posto te njihove BiH, a 100 posto naše Republike Srpske- rekao je Dodik, prenosi Srna.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski komentirajući Dodikove izjave kaže kako on u svojoj izjavi daje širok pregled percepcije trenutnog stanja u BiH, pa i njene novije povijesti, koja danas dominira među pripadnicima srpskog naroda u zemlji, prije svega u RS-u.

-Temeljem te percepcije, ili „srpske strane priče“, on pokušava tumačiti i pojačanje britanskim trupama u BiH, te prognozirati njihovu ulogu u predstojećim događajima. Neovisno o njegovom smještanju tog pojačanja u cjelokupni kontekst sadašnjosti i prošlosti BiH, o kojemu doista nedostaje temeljnih i trezvenih debata i u zemlji i izvan nje, pred samim je britanskim i drugim međunarodnim dužnosnicima, u čijoj su nadležnosti spomenute trupe, zadatak da njegove teze, izrečene u formi optužbe, demantiraju u praksi, konkretnim postupanjem. To mogu najbolje učiniti postupanjem isključivo u okviru važećih pravila i procedura, kako ne bi postojao ni djelić osnovane sumnje da djeluju izvan mandata koji imaju, što bi moralo uključivati i pravovremene i transparentne službene kontakte s nadležnim tijelima na svim razinama vlasti u BiH. Pod tim okolnostima svako pojačanje postojećim inozemnim postrojbama u BiH je legitimno, a ostaje otvoreno pitanje je li primjereno vojna pojačanja vezivati, ne samo vremenski nego i funkcionalno, uz proces izrazito civilne i demokratske prirode, kao što je održavanje slobodnih i poštenih izbora u jednoj demokratskoj zemlji. To bi moglo biti primjereno jedino u situaciji postojanja sigurnosnih prijetnji održavanju takvih izbora, što u BiH niti jedna sigurnosna agencija do sad nije indicirala – ističe za Slobodnu Dalmaciju Sitarski, dodajući kako održavanju izbora prijete drugi rizici, institucionalno-pravni, vezani uz neprovođenje Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ i posljedično stavljanje izvan snage dijela Izbornog zakona BiH, što sobom nosi rizike postizborne institucionalne blokade većeg dijela BiH.

-U tim okolnostima primjerenija bi bila inozemna potpora u oblasti ustavnopravne ekspertize, ili barem nedvojbenog izjašnjavanja relevantnih inozemnih političkih aktera o samom meritumu gorućih problema BiH iz kuta vladavine prava, načela poštivanja duha i slova Ustava, ostalog pozitivnog zakonodavstva i sudskih odluka, te zaštite ekskluzivnih nadležnosti državnih tijela u odnosu na entitetska u oblasti izbornog zakonodavstva. Vojna podrška provedbi izbora je u ovoj situaciji potpuno nepotrebna, a u slučaju da se Dodikove prognoze pokažu točnima, može biti i izrazito kontraproduktivna, te se obzirom na broj već postojećih sustavnih problema nadam da će se ipak pokazati pretjeranim, čemu nadležni inozemni dužnosnici trebaju težiti-naglašava Sitarski.

Jadna bi bila Republika Srpska kada bi nju moglo promijeniti nekih 40 vojnika, ukazao je srpski član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić.

Izjavio je sa da ne postoji nijedan dokument koji potvrđuje da su došli da prave kaos, pitajući se da li se SNSD, koji sebe predstavlja kao snažnu stranku, boji 40 vojnika.

Sad već pomalo i dosadno inzistiranje Milorada Dodika na nazočnosti 40 britanskih specijalca raspoređenih širom (?!) Republike Srpske u stanovito je mjeri nastavak polemike predsjednika toga entiteta s britanskom javnošću. Naime, još u veljači ove godine Guardian je nabavku 2 500 automatskih pušaka za Policiju RS-a protumačio kao pripremu za rat. S upitnikom, doduše. No, kad se u BiH spomen rat, malo tko vjeruje – upitnicima – ističe za Slobodnu Dalmaciju Josip Vričko, politički analitičar iz Sarajeva.

-Uz to, eresovski vožd je u svomu posljednjem intervjuu kazao kako se  sporni Englezi viđa sa nekim kojima su „privilegije koje dobivaju, važnije nego državni status“. Jasno, misli na državni status Srpske, koji – i to je njegova stara mantra –  Srbi koji trenutačno rade u bosanskohercegovačkim državnim instituciajam prodaju za Judine škude. Može se, dakle, kazati kako Dodik sumnjive osobe koristi i za predizbornu utakmicu, da se obračuna s prijetećom oporbom. A što može za to bolje poslužiti od unutarnjih i vanjskih neprijatelja. Pa, još u sprezi. Također, govoreći o eventualnom sukobu Bošnjaka i Hrvata, Dodik je izrazio nadu, gotovo, zapravo, uvjerenje kako Hrvati u njemu ne bi sudjelovali. I to su, u biti, neke njegove stare tambure. Kad god spomene najmalobrojniji bh konstitutivni narod u kontekstu (kobnog) bh tronošca (ili trokuta), dovodi ih u nezgodnu poziciju. Proteklih se godina, naime, prometnuo u glasnogovornika trećeg entiteta. Međutim, teritorija RS, otkud su Hrvati praktički etnički očišćeni, je po njemu nedodirljiv. Jasno je onda da je to njegovo zalaganje za državni preustroj samo način da generira sukob između Bošnjaka i Hrvata. U čemu je, nažalost, postigao veliki uspjeh-ističe Vričko te dodaje kako na koncu, o odnosu, stvarnom odnosu njegove vlasti prema malobrojnim preostalim Hrvatima, najbolje svjedoči baš Dodikov osobni odnos prema biskupu banjolučkom Franji Komarici.

 

Miroslav Landeka

Slobodna Dalmacija 18.7. 2018.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar