Dodik poručio Schmidtu da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu

Dodik poručio Schmidtu da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao je danas na odluku visokog predstavnik u BiH Christiana Schmidta kojom se poništava neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Dodik je rekao da je potez visokog predstavnika kič i šund politike na koju su ga natjerali “oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali”.

“Partnere u FBiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Schmidtu preporučujem da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor”, rekao je Dodik.

“Najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nijemac Christian Schmidt krčmio ono za šta su dali najvrednije”, rekao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS

Komšić, koji je Schmidta prije nekoliko dana pozvao da poništi neustavni zakon RS-a ili odstupi s funkcije rekao je da je Schmidt izabrao da djeluje.

“Između toga da postupi ili odstupi, Schmidt je ipak odabrao da postupi, iako to nije dovoljno, jer mora poništiti sve antistavne zakone a ne samo antiustavni zakon o nepokretnoj imovini RS”, kazao je Komšić.

Pozdravljam odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS. Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije

Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze.

Visoki predstavnik je ovu odluku donio u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definiran Dejtonskom sporazumom, te odlukama Vijeća za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima su potvrđene bonske ovlasti.

Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu, navodi Džaferović.

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država komentirali su današnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Poručili su da je vlast u Republici Srpskoj jednostrano antiustavno djelovala po ovom pitanju

“Lideri u Republici Srpskoj su nažalost odbili biti konstruktivni po pitanju državne imovine. Umjesto toga odlučili su se na antidejtonsko, antiustavno i jednostrano djelovanje”, istakli su.

Ocijenili su da je odbijanje da dobronamjerno djeluju u državnim institucijama te da razgovaraju o državnoj imovini primoralo, kako su naglasili u Američkoj ambasadi, da reaguje.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je ukazao da moraju biti sankcionisani oni koji su odgovorni za usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Ovo je izjavio nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt danas poništio ovaj zakon. Za Nikšića je ovo korak na kojeg se čekalo, korak ka stabilizaciji države i političkih prilika u državi i regiji. No, uvjeren je da će vlast u Republici Srpskoj nastaviti kršiti Ustav Bosne i Hercegovine.

“Potpuno sam uvjeren da će aktuelna vlast u Republici Srpskoj nastaviti sa kršenjem Ustava Bosne i Hercegovine te Dejtonskog sporazuma, uključujući neutemeljeno negiranje visokog predstavnika”, istakao je.

Obrazložio je kada će se stanje normalizovati pozvavši na sankcije odgovornih za usvajanje entitetskog Zakona o nepokretnoj imovini

“Zato nema nikakve sumnje da je potpuna normalizacija stanja i vraćanje političkog djelovanja u okvire institucija moguće tek potpunim isključenjem iz političkog života Milorada Dodika (člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a, op.a.) i njegovih jataka. Logika nalaže da nakon potvrđivanja antidejtonske i antiustavne prirode postupaka vlasti u RS-u, predvođene Dodikom, odgovorni za te postupke moraju biti smijenjeni i procesuirani pred pravosudnim organima države”, naglasio je Nikšić.

Prema njegovim riječima, Schmidt ima punu SDP-ovu podršku da nastavi djelovati u tom smjeru, u skladu sa svojim mandatom i zadaćom zaštite mira i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, koja proizlazi iz funkcije koju obnaša.

Očekuje da će se nakon Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i reakcije visokog predstavnika, ostale države članice Evropske unije pridružiti sankcijama Dodiku i njegovim, kako je istakao, poslušnicima.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je danas bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar