Dodik: Srpska stvorena da bi bila neovisna i pripojena Srbiji

Dodik: Srpska stvorena da bi bila neovisna i pripojena Srbiji

“Republika Srpska je stvorena da bi bila neovisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovom trenutku, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drukčije. Zavjet i želja je da se to dogodi. To moramo uraditi na miran, politički način”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritoriju i narod koji je voli, navodeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju.

“Republika Srpska je stvorena da bi bila neovisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovom trenutku, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drukčije. Zavjet i želja je da se to dogodi. To moramo uraditi na miran, politički način”, rekao je Dodik novinarima nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Dodik je istaknuo da je 9. siječnja dan slavlja jer se obilježava 28 godina od stvaranja Republike Srpske koja je formirana u miru i da bi njen narod živio u miru. Sloboda “Ona je branjena u ratu i obranjena u miru i danas ima svoj kapacitet. On je umanjen, nezakonitim intervencijama visokih predstavnika. Mi se ne možemo pomiriti sa tim. Pokazali smo da pritisci kojima smo bili izloženi u prošlosti nisu bili dovoljni drugoj strani da ukine ljubav i želju za Srpskom. Tako i njen 28. rođendan obilježavamo u uvjerenju da smo na pravom putu, na pravom mjestu, u pravoj državi Republici Srpskoj i da pripadamo časnom i poštenom narodu”, naglasio je Dodik.

Istaknuo je kako u Srpskoj slobodno žive i oni koji je osporavaju. “Bošnjaci i Hrvati imaju pravo na vjeroispovijest, svoje vjerske objekte, sudjeluju u političkom životu i institucijama Republike Srpske i oni su slobodni građani. Mjera uspješnosti Republike Srpske jeste u tome da osigura slobodu drugima, a srpski narod je kroz povijest pokazao tu dimenziju. Osvojena sloboda nikada nije bila samo za nas, nego smo je dijelili s drugim narodima”, kaže Dodik. Srbi imaju dvije države Prema njegovim riječima, srpski narod sada je doveden u poziciju da misli o sebi. “Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju. Pozivamo druge da prihvate tu realnost. Nikome ne želimo loše, Srpska je država mira, u njoj se slobodno živi, nema međuetničkih tenzija i svi mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru, kulturu i prava. To pravo ima i srpski narod koji je osnovao Republiku Srpsku i smatra je svojom državom”, naglasio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su građani i ove godine prepoznali koliko je važno da Srpska bude očuvana.

“Ovo je dan zajedništva i kada pokazujemo da želimo živjetiu miru i stabilnoj Republici Srpskoj, sa svim narodima. Voljeli bismo da u cijeloj BiH narodi mogu da budu iskreni partneri”, rekla je Cvijanović, prenosi SRNA.

Ona je rekla da je Republika Srpska otvorena za sve narode i da prepoznaje mlade talente i one koji su dali doprinos razvoju Republike i postigli određene rezultate.

Na mimohodu u Banja Luci sudjelovalo je više od 2.000 sudionika, pripadnika MUP-a Republike Srpske i predstavnika civilnog sektora te je tako obilježen 9. siječanj kao Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim.

Mimohodu su nazočili Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Željka Cvijanović, predsjednik RS, Ana Brnabić, premijerka Srbije, predstavnici Vlade RS-a i Srbije i drugi dužnosnici. Također, ovim povodom održana je i tradicionalna Svečana akademija, ali, ako i uvijek, bez nazočnosti većine međunarodnih predstavnika u BiH.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar