Dodik zaprijetio Hrvatima BiH

Dodik zaprijetio Hrvatima BiH

Predsjednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik zaprijetio da bi Hrvati u BiH mogli snositi posljedice zbog činjenice da je hrvatska policija uhitila bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Dane Lukajića osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad zatočenicima u logoru Manjača, javlja HRT. Na Dodikove istupe još uvijek nema rekcije od strane najjače hrvatske stranke u BiH, HDZ-a BiH, kao ni predsjednika Dragana Čovića koji je nedavno potvrdio da s Dodikom ne njeguje samo kolegijalne nego i prijateljske odnose.

Komentirajući uhićenje Lukajića, kojemu je određen jednomjesečni pritvor u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje da je zapovjedio i izravno sudjelovao u zlostavljanima zatočenika u logoru Manjača, Dodik je kazao kako bi “Hrvatskoj bilo najpametnije da ga odmah oslobodi”, zaprijetivši kao će “u protivnom biti posljedica”.

“Hrvatskoj bi to bilo najpametnije da učini zbog dobrih odnosa koje njegujemo i pokušavamo izgraditi i s Hrvatima u BiH”, kazao je Dodik novinarima na Mrakovici gdje je sudjelovao u obilježavanju 76. godišnjice ofanzive koju su na Kozari povele njemačke i ustaške postrojbe u Drugom svjetskom ratu, a pri čemu je ubijeno i otjerano u logore na tisuće civila s tog prostora.

Dodik je pak ovu manifestaciju iskoristio kako bi ponovo govorio isključivo o stradanju Srba tvrdeći kako su oni bili jedini borci protiv fašizma dok su Hrvati i muslimani, kako tvrdi, uglavnom podupirali kvislinšku NDH.

“Nemoguće je prihvatiti nametnutu kvalifikaciju komunističkog sustava da se radi o žrtvama fašizma. Radi se o ubijanju i istrjebljenju Srba u tom vremenu o čemu svjedoče brojna stratišta”, kazao je Dodik.

Ponovio je i svoje ranije tvrdnje kako su Srbi “poklonili” slobodu svim drugim narodima na području bivše Jugoslavije a nju je pak usporedio s današnjom BiH koju je opisao kao “još jednu iluziju” u koju je srpski narod na silu uguran iako mu je želja samostalna srpska država., izvjestio je HRT.

Na Dodikove istupe još uvijek nema rekcije od strane najjače hrvatske stranke u BiH, HDZ-a BiH, kao ni predsjednika Dragana Čovića koji je nedavno potvrdio da s Dodikom ne njeguje samo kolegijalne nego i prijateljske odnose.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar