DODIKOV OČAJNIČKI PLAN: Nova banka RS bezuspješno pokušava spasiti lica sa “crne liste”

DODIKOV OČAJNIČKI PLAN: Nova banka RS bezuspješno pokušava spasiti lica sa “crne liste”

Spas od američkih sankcija, bar kada su u pitanju blokirani računi dužnosnika i kompanija u Republici Srpskoj, Milorad Dodik vidi u „banci koja će raditi unutrašnje platne transkacije“, piše Žurnal.

Osnivanje nove banke za potrebe lica pod sankcijama najavio je prošle godine i Radovan Višković. Republika Srpska već je imala svoju banku, radila je jedva četiri godine i otišla u stečaj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je javnost da je našao rješenje za američke sankcije tako što će narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutrašnje platne transakcije i time omogućiti pravnim i fizičkim licima u Srpskoj da mogu da vrše platni promet.

Osnivanje nove banke u vlasništvu Republike Srpske, podsjetit ćemo javnost, polovinom prošle godine najavio je i premijer Republike Srpske Radovan Višković. Početkom juna prošle godine, premijer Višković rekao je da se razmišlja o osnivanju nove banke, koja će biti u entitetskom vlasništvu. Cilj je, kako je tada pojasnio premijer Višković, da se doskoči neprijateljima RS na finansijskom tržištu, odnosno da se izbjegne “ucjenjivanje pojedinih banaka, koje ne žele da ulažu u RS, jer žele njen finansijski slom”.

Formiranje nove banke Višković je najavio čim se okonča stečaj Banke Srpske

Podsjetit ćemo javnost da je vlast u Republici Srpskoj 2013. godine uložila oko 30 miliona maraka u dokapitalizaciju propale Balkan Investment Banke, osnivajući Banku Srpske koja je 2017. godine otišla u stečaj. U Banci Srpske ostalo je blokirano 75 miliona evra depozita, od kojih milionski depoziti javnih preduzeća i institucija nisu bili osigurani, tako da je najveći dio i tog novca propao. Dok je Višković najavljivao osnivanje nove banke, imovina Banke Srpske prodavana je putem licitacija. Posljednja prodaja imovine ove banke objavljen je u decembru prošle godine.

Tada Viškovićevo “spasonosno rješenje” za finansijsku stabilizaciju RS bilo je u formiranju nove entitetske banke, čim se okonča stečaj Banke Srpske, koja bi se potom udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS). Osim „finansijske stabilizacije RS“ nova banka, po najavama Milorada Dodika, bit će spasonosno rješenje i za sva lica i firme kojima su zbog američkih sankcija blokirani računi.

Rješenja za lica pod sankcijama u FBiH još uvijek nema?

Iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine već su ranije u izjavama za medije rekli da ne mogu pomoći osobama koje su pod sankcijama kada je u pitanju iznalaženje načina kako da im se isplate plate. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara ne dijeli to mišljenje pa je prije nekoliko dana zatražio od Vijeća ministara da nađu način na koji će dobiti plaću.

U konkretnoj situaciji institucije BiH su dužne omogućiti mi da ostvarim jedno od svojih osnovnih ljudskih prava, omogućiti mi da primam mjesečne plaće iz radnog odnosa te od vas tražim da osigurate isplatu moje plaće“, naveo je Čavara u dopisu Vijeću ministara.

Izvor: zurnal.info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar