Dodikove poruke o suverenosti

Dodikove poruke o suverenosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak navečer za RTRS je BiH primjer za anitisuverenitet, zemlja pod protektoratom, te da bez Republike Srpske nema nijedne suverene odluke na razini BiH.

Naglasio je kako je priča o suverenosti veoma uvjetna, te da se pri utvrđivanju razine suverenosti mora pratiti šta kažu ustav i drugi akti, svjetska praksa, kako se grade suverene odluke.

Citiranje

“Da bi se utvrdio nivo suverenosti mora se pratiti taj slijed. Ako nema Republike Srpske nema nijedne suverene odluke na nivou BiH. Nema je ni u Predsjedništvu BiH, nema je o vojnim pitanjima ako to član Predsjedništva neće, a ako potegne vitalni interes onda o tome odlučuje u krajnjoj instanci Narodna skupština Republike Srpske, koja poništava odluke Predsjedništva BiH, pa šta je to nego dokaz suvereniteta?”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istaknuo da ako netko ima pravo da konačno odluči o nečemu, onda je to dokaz suvereniteta. “Činjenica je da jedan dio suvereniteta BiH postoji na međunarodnom planu, i kao takav je i predviđen”, rekao je Dodik. On je naglasio da je problem kada iz političkog Sarajeva citiraju Ustav, Daytonski mirovni sporazum onda citiraju samo one riječi koje im odgovaraju.

Galama iz Federacije

“Tako Denis Bećirović kaže `BiH nastavlja da živi ne više kao Republika BiH, već kao BiH` i tu stane, ali je ključno ono što piše poslije toga. A u Ustavu piše `nastavlja da postoji u skladu sa političkim sistemom utvrđenim ovim Ustavom`, a taj politički sustav kaže `BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda`. Bećirović to nikad neće da kaže, stalno pokušava da izvuče tu priču o BiH, kako je ona suverena itd. Realno gledano, da bi se dokazao njegov suverenitet kao člana Predsjedništva nad čitavom teritorijom BiH, neka dođe u Banja Luku i provede bilo koju svoju odluku. Naravno da neće i ne može, ne može to uraditi ni u Trebinju, ni u Širokom Brijegu. Pitanje koliko može i tamo sa tih svojih 25 posto koje su dobili muslimani da suvereno odlučuju i vladaju s tim”, naveo je Dodik.

Naveo je kako ”iz FBiH mogu galamiti i skretati pažnju”, ali da ne mogu spriječiti aktivnosti koje Srpska ima u skladu sa Ustavom. “Pokušavaju sve vrijeme da putem visokog predstavnika, Ustavnog suda, međunarodnih prijatelja da zagorčaju situaciju oko Republike Srpske….”, rekao je Dodik i ukazao na organiziranost dijaspore u mržnji prema Srbima i Srpskoj.

Rekao je i kako 83 posto ovlaštenja za evropska pitanja ima Srpska, dok je na zajedničkom nivou preostalo 17 posto, toliko je BiH suverena u odnosu na Srpsku. “To im se nije svidjelo pa su pokušali da to sve premjeste na razinu zajedničkih organa i ono što je nadležno i što nije. Sklonili tu analizu, jer im nije odgovarala. FBiH ima manje jer ima kantone. Najmanje ovlaštenja za pitanje BiH ima razine BiH”, rekao je Dodik.

Sada je žao

Dodik izjavio je da je jedan od razloga što je njemačka administracija u Srpskoj obustavila određene projekte taj što Srpska ne može prihvatiti Christiana Schmidta za visokog predstavnika jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN. On je naglasio i da Njemačka, otkazivanjem određenih projekata u Srpskoj, spašava svoje firme. Prema njegovim riječima, u vrijeme dok je njemački kancelar bila Angela Merkel, da bi se održali dobri odnosi sa tom zemljom prihvaćeno je da njemačke kompanije i banke riješe problem izgradnje vjetroparka “Hrgud”, instalirane snage 60 megavata.

“Tada smo odbili Kineze da bi prihvatili Nijemce. Sada mi je žao, ali to ne znači da ne mogu da se vrate”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar