DOK DRUGI NE ŽELE: Talibani s Rusijom pregovaraju o uvozu nafte i plina

DOK DRUGI NE ŽELE: Talibani s Rusijom pregovaraju o uvozu nafte i plina

Talibanska vlada je u završnoj fazi pregovora u Moskvi o uvjetima ugovora za Afganistan o kupovini benzina od Rusije, rekli su afganistanski dužnosnici Reutersu. Habiburahman Habib, glasnogovornik afganistanskog ministarstva ekonomije, potvrdio je da je službeno izaslanstvo kojim predsjedava ministarstvo trgovine u ruskoj prijestolnici i finalizirala ugovore o isporuci pšenice, plina i benzina, odnosno nafte.

”Oni su u pregovorima s ruskom stranom”, rekao je on u poruci Reutersu, dodajući da će priopćiti detalje nakon što pregovori budu završeni. Izvor iz ureda ministra trgovine i industrije rekao je Reutersu da su dužnosnici iz njegovog ministarstva i ministarstva financija ostali u Moskvi kako bi radili na ugovorima nakon posjete ministarskog izaslaništva ovog mjeseca. Posjeta dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države pokušavaju uvjeriti druge narode da smanje upotrebu ruske nafte.

I Rusija i Afganistan predvođen talibanima trpe ekonomske sankcije međunarodnih vlada, uključujući Sjedinjene Države. Nijedna strana vlada, uključujući Moskvu, formalno ne priznaje talibansku administraciju, a afganistanske banke su bile sputane sankcijama zbog kojih većina međunarodnih banaka nije spremna da obavlja transakcije s afganistanskim bankama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar