Dok Hrvatska pravi iskorak, Vučić u teškoj izjavi priznaje agresiju Srbije:‘ Oprostite, Krajišnici, što smo 1995. digli bijelu zastavu. Srbija više nikad neće biti mala i slaba‘

Dok Hrvatska pravi iskorak, Vučić u teškoj izjavi priznaje agresiju Srbije:‘ Oprostite, Krajišnici, što smo 1995. digli bijelu zastavu. Srbija više nikad neće biti mala i slaba‘

Na mostu u Sremskoj Rači simbolično je priređen program u znak sjećanja na stradale u ‘Oluji‘ prvih dana kolovoza 1995. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak, na središnjoj državnoj komemoraciji Srbima stradalima u akciji “Oluja”, kako je njegova zemlja za pomirenje, ali da neće trpjeti poniženje.

– Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje – da, ali poniženje – ne – rekao je Vučić na mostu u Sremskoj Rači.

Na mostu su bili postavljeni traktori, prikolice, automobil “Yugo” koji su podsjećali na događaje iz 1995. godine. U tom ambijentu se održala ceremonija i umjetnički program koji su izvodili glumci.

Vučić je rekao da se zločini nazivaju pravim imenima i da je zahvalan svima koji su razumjeli da Srbija mora imati poštovanje prema sebi.

– Narode srpski, ne zaboravi da više nitko u Europi i svijetu ne govori o genocidu u NDH, rekao je Vučić.

Rekao je da su srpski gradovi i sela opustjeli i da su im Srbi krivi za sve.

– Ta matrica je postavljena, teško ćemo je danas i sutra izmijeniti, ali imamo obavezu prema djeci da im istinom otvorimo oči, naveo je Vučić.

Rekao je da su Srbija i Srpska uspjeli reći “ne” lažima i da poručuju da Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig sramote koji joj je stavljen. – Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negdje nešto učinili, da to ne skrivamo. Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba, naveo je Vučić i dodao: – Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda.

Vučić je kazao da više neće biti “Oluja” protiv srpskog naroda i da se Srbija i Republika Srpska neće više svađati. – Više nikada nećemo dozvoliti da bilo tko i bilo kada ubija i Srđana i Mrđana i Mlađena. Srbija više nikad neće biti tako mala i slaba da bi mnogi u regiji i svijetu bili zadovoljni, rekao je Vučić.

Ispričao se “Srbima Krajišnicima” jer je Srbija 1995. “ne samo podigla bijelu zastavu, nego sramotno šutila” i “nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda”. – Oprostite, Krajišnici i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju, naveo je Vučić i kazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

– Oni su pobjedili. Danas je Srbija jača nego što je bila i 1995. i 2005. i 2015., rekao je Vučić.

Kazao je da se od Srbije traži da zaboravi svoje žrtve i pjesnike, ali uzalud. Naveo je da Srbija cijeni mir, hoće suradnju i pomirenje, ali ne pristaje na poniženje i šutnju. Navodi da je u Hrvatskoj broj Srba sveden na statističku grešku i da je pitanje zašto drugi o tome šute i traže od Srbije da o tome šuti. – Ne bi li pravda trebala biti ista za sve, upitao je.

Rekao je da je krvi bilo dosta i da je ovom prostoru potreban život. – Pamćenje nam omogućuje da cijenimo život, da ga ne trošimo olako, navodi Vučić.

Ističe da Srbija, kada priča o zločinima nad narodom, govori o muci, tuzi i stradanju i da se nikada ne raduje tuđim žrtvama i muci. – Dok žive Srbija i Srpska, zločin nad krajiškim narodom ne smije i neće biti zaboravljen, poručio je.

Komemoraciji na mostu u Sremskoj Rači prisustvuje državni Vrh Srbije, patrijarh SPC-a Irinej, predstavnici Republike Srpske i Srba iz Hrvatske.

 

(Izvor: HINA/Jutarnji list)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar