Dom zdravlja Rama bogatiji za dva defibrilatora

Srčani arest je trenutni prestanak kucanja srca. Srce prestaje kucati naglo i neočekivano, osoba izgubi svijest i ukoliko se srce ne pokrene u roku nekoliko minuta nastupa smrt. To se naziva trenutno zatajenja srca. Najčešći uzrok trenutačnog zatajenja srca je srčani udar koji dovodi do fibrilacije klijetke srčanog mišića, potpunog poremećaja srčanog ritma, koji kao posljedicu ima nagli prestanak rada srca. Osoba gubi svijest, ne reagira na vanjske podražaje i prestaje normalno disati.

No iznenadni srčani zastoj nije beznadno stanje. Smrt se može izbjeći ako se primijeni postupak oživljavanja i defibrilacija u roku par minuta nakon udara.

Oživljavanje se sastoji od davanja umjetnog disanja „usta na usta“ i vanjske masaže srca. To omogućuje protok krvi u srce i mozak do dolaska stručne hitne pomoći. Defibrilacija zaustavlja n e p r a v i l a n ritam srca i omogućava ponovno uspostavljanje normalnog rada srca. Bez defibrilacije (električnog šoka) osoba umire.
 
„Svjedoci ovakvih situacija smo bili i u našoj Hitnoj pomoći Doma zdravlja Rama gdje je spašeno nekoliko života  zahvaljujući brzoj reakciji medicinskog osoblja i defibrilaciji. Na žalost u našoj  Hitnoj pomoći smo do sada raspolagali samo jednim ovakvim aparatom  i u situacijama kada je bio potreban transport pacijenta do SKB Mostar,  ostajali smo bez adekvatne opreme u Hitnoj pomoći.“, kazala je za Ramski vjesnik ravnateljica Doma zdravlja Rama dr. Mara Anđelić.

Djelatnici Doma zdravlja Rama su često prisutni i na sportskim natjecanjima te na drugim masovnim okupljanjima gdje su mogući ovakvi incidenti koji bez pravovremene intervencije mogu završiti kobno.

„Svjesni smo i činjenice da bi svaki automobil Hitne pomoći trebao biti opremljen ovakvim aparatom.“, istaknula je Ravnateljica.

Zbog toga je Dom zdravlja Rama krajem prošle godine pribavio jedan ručni prenosni defibrilator, kojeg su zahvaljujući sredstvima iz općinskog proračuna isplatili, i jednog automatskog defibrilatora koji će za sada biti dovoljni za svakodnevne potrebe Hitne pomoći Doma zdravlja Rama.

„Nadamo se da ćemo uskoro organizirati i edukaciju osoblja koja je uvijek dobra nadogradnja svakodnevnom radu a u cilju što kvalitetnije zaštite naših pacijenata.“, napominje Ravnateljica.
 
Iznenadni srčani zastoj  nastaje češće nego što mislite, a može se dogoditi bilo kome pa i mladim i zdravim osobama .
Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju jedan od najvećih medicinskih problema suvremenog svijeta i jedan su od vodećih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama. Svaki drugi stanovnik industrijaliziranog svijeta umire od bolesti srca i krvnih žila, koje su „ubojica broj jedan“ suvremenog čovjeka.

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od kardiovaskularnih bolesti u svijetu godišnje umire oko 17 milijuna ljudi, od čega u Europi pet milijuna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar