Dom zdravlja Rama evidentirao 50 hitnih intervencija kroz protekli vikend

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a je i ove godine osiguralo 1800 besplatnih doza cjepiva protiv sezonske gripe.

Cijepljenje je namijenjeno rizičnim skupinama pučanstva:

-osobama starijiim od 65 godina
-osobama s kroničnim oboljenima  (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke…) neovisno o dobi kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti
– osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ( npr. Osobe s malignim bolestima ) ili zbog terapije (npr. Kemostatici , kortikosteroidi)  bez obzira na dob kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe.

Za distribuciju cjepiva zadužen je Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a koji će voditi cjeloukupan nadzor  cijepljenja, a zdravstvene ustanove (Cijepni centar) dužne su dostaviti kontakt osobe i proslijediti ih Zavodu, stoji u Priopćenju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi koje je proteklih dana pristiglo na adrese  domova zdravlja u HNŽ-u.
Cijepljenje je započelo u ponedjeljak, 3. studenog 2014. godine.

Prošli ponedjeljak Dom zdravlja Rama dobio je 96 doza cjepiva koje su već podijeljene gore navedenim rizičnim skupinama pučanstva, a iste su oslobođene plaćanja cjepiva uz priložen liječnički nalaz, doznali smo u Domu zdravlja Rama.

Budući da nas zadnjih nekoliko dana prati južina koja je neuobičajena za ovo doba godine, u Domu zdravlja Rama pokušali smo saznati kako se pučanstvo naše općine nosi s ovim neuobičajenim vremenskim temperaturama i klimatskim promjenama.

 „ Protekli vikend je Dom zdravlja Rama evidentirao 50 intervencija hitne pomoći.  Pacijenti se većinom žale na slabost, poteškoće disanja, umor, malaksalost, povraćanje, povišen krvni tlak, variranje dijabetesa, povišenu tjelesnu temperaturu i slično. Pored kroničnih bolesnika, proteklog vikenda smo imali i povećan broj djece sa simptomima povraćanja, povišene tjelesne temperature i kašlja. Ova južina koja nas prati posljednjih dana uvelike utječe na sve nas, a kamoli tek na kronične bolesnike“, kazala je za Ramski vjesnik Antonija Petričević, glavna medicinska sestra Doma zdravlja Rama.

Tipični simptomi osjetljivosti na vremenske promjene su osjećaj mučnine, depresivno stanje, vrtoglavica, glavobolja, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor. Nezanemarivi su i “pratioci” poput pojačane osjetljivosti, osjećaja nelagode i pospanosti, a nerijetko se javlja i mišićna bol te bol u zglobovima, kao i osjetno pogoršano stanje kod kroničnih bolesnika. Također, u skupinu tegoba spadaju i razdražljivost, hirovite promjene raspoloženja, te pojačano lupanje srca.

Svi pobrojani simptomi javljaju se u razdoblju od 24 do 48 sati prije vremenske promjene, a mogu se manifestirati oko dan ili dva.

Uz svježi zrak, od velike će vam pomoći biti i kretanje te unos vitamina i minerala u organizam, kao i odijevanje u skladu s vremenskim prilikama.
 
Poželjno je izbjegavanje alkoholnih pića jer ona povećavaju toplinu tijela te potiču gubitak tekućine, a boravak u dobro osvijetljenim prostorijama je dobra “prva pomoć”.
 
Djelatnici Doma zdravlja Rama nam poručuju: „ Pijte što više tekućine, konzumirajte što više voća i drugih namirnica koje u sebi sadrže vitamine, izbjegavajte skupove na kojima je mnogo ljudi radi prevencije zaraze prenosnim bolestima kao što su gripa, prehlada i slično“.
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar