Donald Trump je novi predsjednik SAD-a!

Donald Trump je novi predsjednik SAD-a!

Donald Trump je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Glasovima Amerikanaca je postao 45. predsjednik najmoćnije zemlje svijeta, a na poziciju će biti imenovan 20. siječnja 2017. godine.

Trump je osvojio dovoljan broj elektora koji nose glasove građana Sjedinjenih Američkih Država starijih od 18 godina. Hillary Clinton je imala 215 elektorskih glasova. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

Posljednji glasovi u prebrojani u Minessoti, Wisconsinu, New Hampshire, Malneu, Pennsylaniji, Aljaski, Arizoni i Michiganu.

Donald Trump je pobijedio na Floridi (29 elektorskih glasova), u Pennsylaniji (20 elektorskih glasova), Michiganu (16 elektorskih glasova), Arizoni (11 elektorskih glasova), u Wisconsinu koji nosi 10 elektorskih glasova, Georgiji, Iowi, Utahu, u Zapadnoj Virginiji, Alabami i Južnoj Karolini, Montani, Missouriju, Idahu, na Aljasci, Wisconsinu,

Borba se kroz brojanje glasova odvijala gotovo cijelu noć, vodila se izuzetno tijesna utrka sa protukandidatkinjom Hillary Clinton koja je na kraju osvojila 215 elektorskih glasova.

John Podesto, voditelj kampanje Hillary Clinton, izašao je pred podržavatelje okupljene u izbornom stožeru i kazao kako Clinton neće održati najavljeni govor već ga prebacuje za sutra (po američkom vremenu) te zahvalio glasačima.

Podsjećamo, pobjednik će biti onaj tko osvoji najmanje 270 od ukupno 538 elektorskih glasova koliko ih dodjeljuje 50 država SAD-a. Broj elektorskih glasova koji određena država je proporcionalan njihovoj populaciji pa ih tako Kalifornija ima 55, a Aljaska i Montana samo tri. U gotovo svim državama kompletan broj elektorskih glasova ide onom kandidatu/kinji koji je osvojio najviše glasova birača u toj državi (na primjer, Trump dobije 56 posto glasova u Teksasu, a Clinton 44 posto i svi elektorski glasovi iz Teksasa idu Trumpu).

U ovakvom je sustavu moguće da jedan kandidat osvoji više glasova na razini cijelog SAD-a, ali izgubi elektorsku bitku i time utrku za Bijelu kuću. To se zadnji puta dogodilo 2000. godine kada je Al Gore ukupno osvojio pola milijuna glasova više nego George W. Bush ali manje elektorskih glasova. No, u pravilu kandidat koji osvoji više glasova svih birača u SAD-u, osvoji i veći broj elektorskih glasova.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar