Donatorska konferencija za Siriju: Hrvatska daje milijun eura

Donatorska konferencija za Siriju: Hrvatska daje milijun eura

Više od sedamdeset država i međunarodnih organizacija, među kojima će biti i Hrvatska, sudjelovat će u Londonu na donatorskoj konferenciji za Siriju na kojoj se očekuju milijarde eura pomoći za tu ratom napaćenu zemlju.

Europska unija najavila je da će na konferenciji obećati oko dvije milijarde eura nove pomoći, od čega će velik dio otići za potporu sirijskim izbjeglicama u okolnim zemljama. Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović će na konferenciji naznačiti novu humanitarnu pomoć Siriji u iznosu od milijun eura.

Europsku uniju će predstavljati izaslanstvo na vrlo visokoj razini – predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, povjerenici za susjedsku politiku i humanitarnu pomoć Johannes Hahn i Hristos Stilianides. Jedna od sudionica konferencije je i nobelovka Malala Jusafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Agencije UN-a procjenjuju potrebe za Siriju za ovu godinu na malo manje od osam milijardi dolara, a još 1,2 milijardi dolara traže susjedne zemlje kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize. Najveći dio pomoći EU-a, koja je namijenjena za hranu, vodu, smještaj i lijekove, bit će u obliku nepovratne pomoći ili u obliku zajmova s vrlo niskim kamatama i dugim rokovima otplate.

Osim hitne humanitarne pomoći u središtu pozornosti bit će i pomoć za obrazovanje i stvaranje radnih mjesta u zemljama oko Sirije, koje su primile najviše sirijskih izbjglica – Turskoj, Jordanu i Siriji. Turskoj je EU-u već obećala tri milijarde eura pomoći za sirijske izbjeglice, stoga će u Londonu naglasak biti na Jordanu i Libanonu.

U nekim dijelovima Jordana i Libanona broj domaćeg stanovništva i sirijskih izbjeglica je podjednak, što znatno pogoršava ionako teške gospodarske prilike. U pet godina rata većina stanovništva bila je prisiljena napustiti svoje domove – pet milijuna Sirijaca pobjeglo je iz zemlje te ima oko 6,5 milijuna prognanika.

Više od šest milijuna djece ovisi o humanitarnoj pomoći, a oko polovica njih ne može ići u školu. Stoga je, primjerice, Švicarska financirala obnovu oko 120 škola u Jordanu i Libanonu, u koje ide oko 60 tisuća sirijske, kao i jordanske i libanonske djece.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar