Dr. Jozo Ivančević: Otvoreno pismo žiteljima općine Prozor-Rama

Dr. Jozo Ivančević: Otvoreno pismo žiteljima općine Prozor-Rama

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, uputio je otovreno pismo žiteljima općine Prozor-Rama. Pismo prenosimo u cijelosti.

Drage Ramkinje i Ramljaci,

lokalni izbori su nam pokucali na vrata, a to je vidljivo iz poruka podrške koje pojedinim kandidatima stižu sa svih strana. Tako smo zadnjih dana „bombardirani“ porukama podrške kandidatu za načelnika iz stranke HDZ BiH Rama. Kao što sami znadete, autori tih poruka podrške (očito ranije pripremljenim u samom vrhu HDZBiH) su dužnosnici HDZ-a RH. U svim tim porukama prevladava riječ „zajedništvo“. Ova riječ zastupljena je i u filozofiji. Naime, kroz filozofska razmatranja zla, kao jedan od oblika zla navodi se ideološko zlo.

Ovakvo zlo definira se kao zlo kojega provode vođe određenih zajednica, npr. naroda, nad pripadnicima zajednice kojoj su na čelu. Cilj ideološkog zla je manipulacija zajednicom kako bi se ostvarili osobni, prvenstveno materijalni, ciljevi vođe, a onda i nižih činovnika u piramidi upravljanja zajednicom. Kako bi upravljačka struktura zajednice, predvođena vođom, ostvarila svoje perfidne ciljeve neophodno je zastrašiti „obične smrtnike“ u zajednici, a to zastrašivanje se postiže tako da upravljačke strukture „obične smrtnike“ u zajednici zastraše onim drugima, tj. postojanjem opasnosti od strane neke druge zajednice i njenih članova.

Filozofija kaže kako je najčešći pojam kojega pokvarene vođe koriste u svrhu manipulacije vlastitom zajednicom i nametanja jednoumlja, te zastrašivanja „običnih smrtnika“ u zajednici pojam „zajedništvo“.

Filozofi upozoravaju, kada vođa neke zajednice pripadnicima iste poruči kako je neophodno „zajedništvo“ kako bi se ostvarili zajednički ciljevi zajednice, on zapravo zajednicu vodi k jednoumlju s ciljem pravdanja i zamagljivanja kriminogenih radnji koje će, skupa sa svojom upravljačkom strukturom, tek provesti na štetu zajednice, a u korist ostvarivanja osobnih materijalnih dobara, te materijalnih dobara niže-rangiranih članova u upravljačkoj strukturi. Ako bismo ovu filozofsku definiciju ideološkog zla i pojma „zajedništvo“ usporedili s funkcioniranjem HDZ BiH u Rami, te u cijeloj Bosni i Hercegovini, u potpunosti bismo opravdali filozofske definicije spomenutih pojmova. Kao što je već rečeno, u porukama podrške kandidatu HDZ BiH za načelnika Rame upravo prevladava pojam „zajedništvo“.

Također, ako bi se analizirali svi poslijeratni opći izbori u Bosni i Hercegovini, pojam koji je simbolizirao kampanje HDZ BiH kroz sve te izbore upravo je pojam „zajedništvo“, a rezultati tog „zajedništva“ vidljivi su na svakome koraku (uništavanje nekada respektabilnih poduzeća, npr. Lasta Čapljina ili Aluminij Mostar; urušavanje sustava obrazovanja, od osnovnog do visokog, što za posljedicu ima da su primanja od učitelja do sveučilišnih profesora ispod svakog razumnog nivoa a što onda uzrokuje pad kvalitete obrazovanja; neracionalno visoke školarine na Sveučilištu u Mostaru; višemilijunska dugovanja SKB Mostar, itd.). Nakon svega prethodno navedenoga, dođe mi da se upitam što bi trebale značiti poruke podrške kandidatu HDZ BiH za načelnika Rame? Koje se to kriminogene radnje u vrhu HDZ BiH kuhaju za Ramu i njene građane u slučaju pobjede kandidata „zajedništva“ na ovogodišnjim izborima?

Ako uzmem činjenicu kako hrvatski HDZ, pored potpore kandidatu HDZ BiH u Rami, znatnu podršku šalje samo još kandidatima iste stranke za načelničke pozicije u Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu mašta me još više golica, pa se upitam što ova tri mjesta imaju zajedničkoga? Što je to toliko bitno vrhuškama dvije sestrinske stranke, s obje strane granice, a što posjeduju Općine Prozor-Rama i Tomislavgrad te Grad Livno?

Drage moje Ramkinja i Ramljaci, jedino što mi pada na pamet su Ramsko i Buško jezero, odnosno energetski potencijali kojima raspolažu ova dva jezera. Shodno tome, kada je riječ o Ramskom jezeru, ne mogu a da se ne zapitam „da li se možda unutar „zajedništva“ planira nešto kriminogeno, običnom čovjeku nepoznato, povezano s JP Elektroprivreda HZHB, a čijemu je provođenju trenutna vlast u Rami jedina prepreka?“.

Da li je možda sazrjelo vrijeme za reorganizaciju JP Elektroprivreda HZHB, ili njegovu privatizaciju, pa se preuzimanjem vlasti u tim budućim procesima želi oslabiti pozicija Općine Prozor-Rama? Ili se možda samo trebaju, u slučaju preuzimanja vlasti u Rami, povući sudski procesi protiv JP Elektroprivreda HZHB kako bi se ramski novci uputili u ili druga mjesta ili, što je vjerojatnije, u džepove pojedinaca iz vrha HDZBiH? Kako god bilo, za obranu pozicije Općine Prozor-Rama, i onoga što pripada svim žiteljima Općine, ne trebaju mi poruke podrške ni od Milasa, ni Bulaje, ni Katičića, kao ni od Bidena, Putina, Kim Jong-una, ili bilo koga trećega. Jedina podrška koju trebam, i koju tražim, je ona podrška koju mi jedino mogu dati Ramkinje i Ramljaci. Zato, drage moje Ramkinje i Ramljaci, izađite u što većem broju na nedjeljne izbore te svoju podršku dajte meni, Jozi Ivančeviću, za načelnika te listi HDZ 1990 za Općinsko vijeće kako bismo zajedno gradili bolju i ljepšu budućnost za sebe i svoju djecu.

Živi i zdravi bili!

S poštovanjem,

Dr. Jozo Ivančević, kandidat za načelnika  HDZ 1990  

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing