DR. JOZO IVANČEVIĆ: Ovo je ogroman iskorak naše općine, vjerujem da ćemo iskoristiti priliku

DR. JOZO IVANČEVIĆ: Ovo je ogroman iskorak naše općine, vjerujem da ćemo iskoristiti priliku

Načelnik općine Prozor-Rama, dr. Jozo Ivančević je tijekom današnje 11. sjednice Općinskog vijeća uputio prijedlog i zatražio suglasnost vijeća na Ugovor o potpori za zapošljavanje projektu “GS-Rama“ – Prozor – Rama te pozvao vijećnike da podrže predloženi ugovor. Načelnik je sa svojim suradnicima dobio jednoglasnu suglasnost, a prethodno je uputio svoje obrazloženje koje donosimo u cijelosti:

Poštovani vijećnici, uvaženi gosti,

Uz prijedlog ugovora o potpori za zapošljavanje po projektu GS RAMA dostavili smo i službeno obrazloženje uz navođenje pravnog osnova za ovaj dokument.

Ipak, želim se posebno obratiti svima jer mi je stvarno zadovoljstvo pričati o ovom projektu.

Prvi sastanak nas iz Općine sa gospođom Snježanom Kopruner bio je prije točno godinu dana. Dana 13.8.2020. sastali smo se u mom uredu, tu smo saznali za poslovne rezultate i poslovne namjere vezane za proširenje proizvodnje od strane GS HOLDING iz Regensburga. Vidjelo se da imamo priliku dobiti novu tvornicu u našoj općini, i to u vrlo važnoj branši, to proizvodnja metalnih dijelova, pa i proizvodnja dijelova za električna bicikla i vozila, kada se steknu uvjeti za to.

Shvatili smo da nismo jedini koji nude potporu ovakvim projektima – ozbiljno se spominjalo Livno, Tomislavgrad, Ljubuški, Zadar.

Mi smo odlučili biti uporni oko nove ideje. Vidjeli smo da nije dovoljno dati samo novce i imati to što hoćemo. Trebali smo se pokazati zainteresirani oko svega, posebno oko animiranja radnika za tvornicu i oko nastavka suradnje preko Srednje škole i slično. Imali smo uvažene prijatelje koji su dodatno ukazali gospođi Kopruner na našu ozbiljnost za cijeli projekt.

Slijedili su sastanci, razgovori, pregledi mogućih lokacija za proizvodni pogon, upućivali smo i petnaestak srednjoškolaca na obuku u Travnik gdje GS HOLDING ima tvornice sa oko 450 uposlenih.

Kroz sve te aktivnosti GS HOLDING je odabrao upravo našu općinu za svoju novu investiciju.

Za lokaciju novog pogona definirali smo prostore koji su u vlasništvu Rama-Texa, to je prizemlje postojeće hale veličine oko 2 tisuće metara četvornih i zemljište veličine oko 6 tisuća metara četvornih. Iako ti prostori nisu najidealniji za ovaj pogon, investitor je prihvatio lokaciju i sada priprema nacrte za adaptaciju postojećeg pogona kao i za izgradnju nove hale.

Trebam napomenuti da oni osnovni elementi ugovora koji je pred vijećnicima, 120 uposlenih na rok od najmanje 8 godina, su pregovarani i na neki način dogovoreni i u većim brojkama. Mi vjerujemo u bar 150 radnika, vjerujemo da će proizvodnja trajati više od 10 godina, sigurni smo da će investitor uložiti puno više od ugovorenih 10 milijuna KM. Vjerujemo također da će se vremenom razvijati i novi pogoni koji će biti naslonjeni na ovaj o kojemu sada dogovaramo. Ali, treba uvažiti i mišljenje investitora da je okruženje u kojemu se nalazimo pomalo nestabilno, da Bosna i Hercegovina nije najsigurnije odredište za investitore te da pri ugovaranju valja biti oprezan.

Zato je ugovor takav kakav jest. A zapravo, riječ je o jednom ogromnom iskoraku ove općine, o prilici da trasiramo pravi razvoj općine i da kreiramo veliki broj kvalitetnih radnih mjesta.

Ja vjerujem da ćemo ovu priliku iskoristiti.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar